Gyermekek ismeretlen eredetű májgyulladása

0

Az European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) arról számolt be, hogy a közelmúltban világszerte összesen csaknem 200 ismeretlen eredetű gyermekkori májgyulladást jelentettek – olvasható az otszonline.hu-n. 

2022. április 20-i állás szerint az Egyesült Királyságban 111 eset fordult elő, és április 27-ére már újabb 55 esetet jelentettek az Európai Únióból (Ausztriából, Belgiumból, Dániából, Franciaországból, Németországból, Írországból, Hollandiából, Norvégiából, Lengyelországból, Romániából és Spanyolországból). Közben 12 esetről számoltak be Izraelből és egy esetről Japánból. Az USA 9 esetet észlelt Alabamában, kettőt Észak-Karolinában és hármat Illiniosban. Wisconsin államból legalább 4 hasonló esetet írtak le, melyek kivizsgálása jelenleg is folyamatban van, az egyik gyermek a Wisconsin Department of Health Services jelentése szerint meg is halt.

A World Health Organisation (WHO) április 23-án közölte, hogy 17 gyermeknél májátültetésre volt szükség, egy gyermek elhunyt – de a halálozás helyét nem közölték. Nem tudni, hogy ez a Wisconsinban elhunyt gyermek volt-e, vagy egy másik?

A gyermekek életkora 1 hónap és 16 év között volt. Mindannyian negatívak voltak hepatitis A, B, C, D és E vírusokkal szemben. Az ECDC szerint leginkább adenovírus és a SARS-CoV-2 vírus állhat az esetek a hátterében. A WHO megállapította, hogy a COVID-19 védőoltással kapcsolatos bármilyen összefüggés kizárható, a legtöbb gyermek nem is kapott COVID-19 védőoltást. Az Angliában észlelt gyermekeknél 75%-ban, a Skóciában észlelt gyermekeknél 50%-ban adenovírus pozitivitást mutattak ki, ami arra utal, hogy a vírus és a súlyos hepatitis között összefüggés lehet. Az adenovírus gyermekeknél okozhat hepatitist, de ez rendszerint immunhiányos állapotokban fordul elő. Ezek a gyermekek viszont az ECDC szerint és a WHO szerint is előzetesen teljesen egészségesek voltak. Az ECDC véleményes szerint valamilyen kofaktornak is szerepet kellett játszani abban, hogy a szokásos körülmények között csak enyhe adenovírus fertőzés során súlyos immunmediált májkárosodás következzen be.

Az amerikai Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint nincs összefüggés a COVID-19 és az Alabamában észlelt 9 eset között. Mindegyik gyermek SARS-CoV-2-re negatívnak bizonyult, az április 29-én kiadott Morbidity and Mortality Weekly Report szerint előzetesen sem voltak COVID-osok, egyébként 2021. októberben és novemberben észlelték a megbetegedéseket.

Forrás: Orvostovábbképző Szemle Online 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com