Titokzatos és ritka vírust hordoz a magányos csillag nevű kullancs

0

A magányos csillag névre hallgató kullancs a Heartland-vírust terjeszti: a kórokozó az alapbetegségekkel rendelkezőknél és az időseknél súlyos megbetegedés vagy halál kockázatával járhat – olvasható az infostart.hu-n. 

Már hat amerikai államban találtak olyan kullancsokat, amelyek hordozzák a vírust, mellyel kapcsolatosan nem pánikot szeretnének kialakítani az amerikai Emory Egyetem kutatók: azt szeretnék, hogy a meleg napok kezdete előtt az emberek tisztában legyenek azzal, hogy a kullancsok csípése ezt a lehetőséget is hordozza, írja az NBC News nyomán az InfoStart.

A Heartland-vírusról még nem sokat tudunk. Kullancscsípés útján átadva lázat, fáradtságot, csökkent étvágyat, fejfájást, hányingert, hasmenést, izom- vagy ízületi fájdalmat okozhat. Az nem világos, hogy más kullancsok is terjeszthetik-e a vírust, vagy az emberek más módon is megfertőződhetnek-e vele.

A CDC szerint 2021 januárjáig mindössze 50 esetet jelentettek a vírus által okozott betegségből. Súlyos esetekben a betegek kórházban kötöttek ki, és bár a legtöbbjük teljesen felépült, néhány idősebb, alapbetegséggel rendelkező beteg meghalt. Néhány, a vírussal fertőzött embernél a normálisnál alacsonyabb fehérvérsejtszámot és a véralvadást segítő vérlemezkék normálisnál alacsonyabb számát diagnosztizálták. A májfunkciós tesztek megnövekedett májenzimszintet mutathatnak, ami betegségre utalhat.

A Heartland-vírust 2009-ben fedezték fel Missouri északnyugati részén, miután két férfi magas lázzal, hasmenéssel és izomfájdalmakkal járó tünetekkel került kórházba.

A magányos csillag kullancsok vérzéses kullancslázat és a nyúlpestist okozó baktériumokat is hordozni képesek, az állat csípése egyeseknél húsallergia kialakulásával hozható összefüggésbe.

Forrás: InfoStart

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com