Házi kedvencek tartásával enyhül az idősek kognitív hanyatlása

0

Egy új kutatás szerint kutyák vagy macskák háziállatként tartásával igazolhatóan enyhül az idősek kognitív hanyatlása – írja az otszonline.hu. 

Korábbi tanulmányokból ismert, hogy a házi kedvencek kedvezően befolyásolják a tulajdonosok egészségi állapotát, kedélyállapotát és életminőségét. A Medicare segítségével végzett nagy vizsgálat, során viszont a kisállatok tartásának időtartama és a 65 év fölötti személyek kognitív állapota közötti összefüggésre szerettek volna választ kapni.

A kutatók a Health and Retirement Study (HRS) keretein belül 1369, 65 évesnél idősebb felnőttnél vizsgálták a kisállat-tartás hosszának és az állattulajdonos kognitív képességeinek hosszú idejű alakulását. 2010-ben és 2016-ban különböző módszerekkel („10 főnévre való azonnali és halasztott emlékezés”, „sorozatos hetes kivonási próba”, és a „visszafelé számolás”) értékelték a résztvevők kognitív képességeit egy 0-tól 27-ig terjedő skálán. Kiinduláskor minden résztvevőnél normál kognitív képességek voltak mérhetők. A vizsgált felnőttek 53%-ának volt otthon kisállata, 32%-uk legalább 5, vagy több éve élt együtt házi kedvencével.

A házikedvencek gazdáinál a kisállatokkal nem rendelkezőkhöz képest ritkábban fordult elő a magas vérnyomás (44% vs 49%), valamint a depresszió (14% vs 24%). A kisállat-tulajdonosok magasabb szocio-ökonómiai státuszúak voltak.

A vizsgálat hat évének elteltével a kognitív képességek romlása kisebb mértékű volt a kisállat-tartóknál, különösen azoknál, akik hosszú ideje éltek házi kedvenceikkel. A kognitív funkciókat befolyásoló egyéb tényezőket is figyelembe véve megállapítható volt, hogy a hosszú ideje állataikkal élőknél 6 év alatt az összesített kognitív mérték 1,2 ponttal magasabb volt, mint az állatokat nem tartóknál. Még jelentősebb volt az előny az afro-amerikai felnőtteknél, a felsőfokú végzettséggel rendelkezőknél és általában a férfiaknál.

Forrás: Orvostovábbképző Szemle Online

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com