DRYvER projekt: a lakosság segítségét is kérik a pécsi kutatók

0

Egyre több kisvízfolyás szárad ki, mely világszerte problémát jelent. A kiszáradás jelensége mögötti folyamatok tanulmányozására jött létre a DRYvER projekt. A kutatáshoz azonban minél több adatra van szükség – ennek kapcsán a lakosság segítségét is kérik.

Magyarországon a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Hidrobiológiai Tanszék dolgozik a projekten. Dr. Csabai Zoltán tanszékvezetőt az UnivPécs kérdezte.

A klímaváltozás a patakokra is hat? Hogyan?

Az időjárás évszakidegen jelenségeire, vagy nagyon drasztikus változásaira gondolnak az emberek általában, ha a klímaváltozás kerül szóba. Pedig a háttérben más, elsőre talán kevésbé feltűnő folyamatokat is okoz: például azt, hogy

 a patakokban is drasztikusan csökken a víz mennyisége, egyre többször száradnak ki.

A DRYvER multidiszciplináris konzorciumként járja körbe e probléma minden vetületét, a vízmennyiség-változásoktól kezdve addig, hogy hogyan hat az emberekre.

A honlapon az is szerepel, hogy “CitizenScience” – ez alatt mit kell érteni?

Az egyetemi polgárok és a lakosság is nagyon sokat segíthet a kutatásban. A projekt kapcsán lehetőségünk van néhány patakot nagyon részletesen megfigyelni, de még így is rendkívül kevés az adat, nem tudjuk mi magunk követni az ország több ezer patakját. Emiatt a lakosság bevonásával szeretnénk információkat gyűjteni arról, hogy melyik patak mikor milyen állapotban van. Fejlesztettünk egy mobiltelefonos applikációt, mely révén ez könnyen kivitelezhető. Ha valaki például sétál az erdőben, és az útját egy patak keresztezi, látja, hogy van-e benne víz, csak pocsolyák maradtak a mederben, vagy teljesen ki is száradt. Ha készít erről egy fényképet, a telefonja megadja a GPS-koordinátákat, az applikáció révén már fel is tudja tölteni adatbázisunkba, és később az összes adatot meg tudja tekinteni honlapunkon (https://www.dryver.eu/app). Ez neki 20 másodperc, számukra viszont nagyon értékes információ. Az alkalmazás Androidra és iOS-re is elérhető.

A „közösségi kutatókat” a legújabb fejlesztésünk révén az adatok gyűjtésekor már pontokkal is jutalmazzuk,

valamint különböző kihívások teljesítésekor jelvényeket és extra pontokat kaphatnak, a pontok gyűjtésével pedig szinteket léphetnek.

Mi lesz az applikáció sorsa a projekt vége után?

A projekt ideje alatt mi kezeljük az alkalmazás technikai hátterét, aztán egy közös európai kutatóközpont kezelésébe kerül, akik több, hasonló jellegű adatbázissal együtt működtetik tovább. Olyan fontos adatok ezek, hogy az adatbázis sosem lesz kész, így mindig szükségünk lesz a természetjárók segítségére is. Így az applikáció a 4 éves projekt végeztével is tovább él és reményeink szerint tovább is fejlődik majd.

 Az alkalmazás ingyenesen letölthető Android és iOS rendszerekre a Google Play (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dryrivers) és az App Store (https://apps.apple.com/us/app/dryrivers/id1593273058) áruházakból.

Forrás: univpecs.hu 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com