Artikulációs zavarban szenvedők saját hangjukat adják vissza az SZTE kutatói

0

A dysarthria olyan beszédprobléma, amely alapvetően betegség vagy akár baleset következtében teszi mások számára alig érthetővé, sokszor érthetetlenné az érintettek beszédét. A Szegedi Tudományegyetemen most a mesterséges intelligenciát hívják segítségül, hogy a betegek a saját hangjukon tudjanak újra kommunikálni – olvasható az egyetem beszámolójában. 

Dr. Ivaskó Lívia, a Szegedi Tudományegyetem docense a dysarthria-projekt felelős kutatója. A Proof of Concept által támogatott kutatásban kollégáival arra törekszenek, hogy segítséget tudjanak nyújtani olyan emberek számára, akik baleset vagy valamilyen, az idegrendszert érintő betegség következtében elvesztették azt a képességüket, hogy érthetően tudjanak artikulálni, illetve beszélni.

– Ők pontosan tudják, hogy mit szeretnének mondani, de nem tudják úgy megformálni a szavaikat, hogy az a hallgatóság számára jól érthető legyen. Emiatt a veszteség miatt nem sikeresek a társas interakciókban, a mindennapjaik során. Ezért akár a munkahelyüket is elveszíthetik. Nekik szeretnénk segíteni egy olyan alkalmazással, amely az ő beszédmintájukat alakítaná át érthető beszéddé – mondta el a kutatást vezető nyelvész, Dr. Ivaskó Lívia.

Ehhez nagyon sok hangmintára van szükségük, mert az eljárás a mesterséges intelligencia tanulási képességét hívja segítségül. Azaz minél több a minta, annál pontosabb átalakítást tud majd végrehajtani az alkalmazás.

A projekt interdiszciplináris szemléletben valósul meg, amelyben  az SZTE részegységei közül a Neurológiai Klinika, az Informatikai Intézet, az Informatikai Szolgáltató Intézet is kapcsolódott a Fejlődéses és Neuropragmatikai Kutatócsoporthoz. Nyelvészek mellett informatikusok, orvosok, logopédusok is részt vesznek a közös kutatásban. A kutatás során a mesterséges intelligencia alapú modern technológiával hangból hangot készítenek.

A projektet alapvetően kétféle módon is lehet támogatni: – a technikai háttér fejlesztésével eszközökkel vagy anyagilag bárkinek, illetve az érintettek hangmintájának elküldésével.

Saját hangmintáját bárki felajánlhatja a kutatóknak. Bővebb információ erre a linkre kattintva elérhető.

Forrás: Szegedi Tudományegyetem 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com