A Magyar Szemorvostársaság lépéseket javasol a cukorbetegek szemészeti szűrésében

0

Telemedicinális szűrések elvégzését javasolják szakemberek a diabéteszes retinopátia kivizsgálására, a szakmai elképzelések szerint mintegy 7-8 telemedicina szűrőállomásra lenne szükség a teljes rendszer kiépítéséhez.

A látás világnapja apropóján a Magyar Szemorvostársaság által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben azt írták: a cukorbetegség szemészeti szempontból is kiemelt betegség, hiszen a középkorú, munkaképes lakosság körében a diabétesz okozta szemkárosodás a vakság leggyakoribb oka. Világszerte a cukorbetegek egyharmadának, a magyarországi 800 ezer diabéteszes betegből 160 ezernek volt valamilyen fokú diabéteszes retinopátiája.

Cukorbetegséggel élőknél a vakság kockázata tízszeres, ezért minden kezelési protokoll számukra legalább évenkénti szemvizsgálatot ír elő, mert a szemkárosodás sokszor csak akkor válik nyilvánvalóvá, amikor már súlyos, előrehaladott látásromlás alakul ki – írták.

Magyarországon a felismert cukorbetegek egyharmada még sosem vett részt pupillatágításban végzett szemfenéki vizsgálaton, és csak a betegek fele vesz részt a minimálisan javasolt évenkénti szemészeti vizsgálaton, miközben körülbelül ezer ember vakul meg évente a diabéteszes retinopátia késői felismerése és a kezelés hiánya miatt.

A szakemberek szerint azonban a nagyszámú beteg miatt az ellátórendszer túlterheltté válna, ha az összes cukorbeteg elmenne az irányelvekben javasolt gyakorisággal szemészeti vizsgálatokra. Ezért a szakma ezen szűrések telemedicinális elvégzését javasolja.

A diabéteszes retinopátia kezelése 2018-ban 43,6 milliárd forintba került a társadalombiztosításnak. A cukorbetegek éves szemészeti vizsgálatának költségterhe 2018-ban 3,8 milliárd forint volt, ez a telemedicina szűrési rendszerrel jóval kevesebb, 1,2 milliárd forint lett volna; szakemberek szerint ennek a rendszernek a kiépítése egy év alatt megtérülne.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com