Az orvosi kamara öngyilkosságmegelőző programot sürget

0

Intézkedéseket sürget a Magyar Orvosi Kamara Pszichiátriai Munkacsoportja az ellátás javításáért. Az országos kórházfőigazgatónak írt levelükben felidézik, hogy 2020-ban drámaian, 10 százalékkal megugrott az öngyilkosságok száma 2019-hez képest, Budapesten 30 százalékos volt a növekedés – mondta el a Kamara alelnöke az ATV Start című műsorában. 

A rendszerváltás óta folyamatosan csökkent az öngyilkossági arány, egy-két évben torpant meg röviden. Főleg az elmúlt 10 évben egy jelentős csökkenés mutatkozott, de most valami történt láthatóan – erről Ámos Péter a Magyar Orvosi Kamara alelnöke beszélt az ATV Start című műsorában.

A pszichiáter elmondása szerint nagy krízisek, mint egy háború vagy világjárvány az öngyilkosságot kezdetben visszaszorítják, azt inkább később, a kedvezőtlen hatások erősítik fel. Álmos Péter arról is beszélt, hogy az öngyilkosságoknak van egy társadalmi, gazdasági hajtóereje. A védőhálót a pszichiátria, a mentális egészségügy jelenti.

„Az elmúlt időszakban, különösen a járvány idején nagyon sokat romlott a pszichiátria helyzete. Iszonyú szakemberhiány van. Osztályok már gyakorlatilag ügyeletes orvosok nélkül működnek, és nagy a magánegészségügy elszívó ereje” – vázolta a pszichiátria helyzetét. Hozzátette, hogy beavatkozásra van szükség, főleg azért, mert depresszió áll az öngyilkosságok mögött. A depresszióra 20 milliárd megy el egy évben, miközben a gazdasági kára megközelíti a 300 milliárd forintot.

Az orvosi kamara öngyilkosságmegelőző programot sürget.

Forrás: ATV

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com