Komfortos megoldás – Antibakteriális kesztyűt fejlesztett a PTE és a Karma Pécsi Kesztyű

0

Napjainkban hatalmas kockázatot jelentenek a lokális és világméretű fertőzéses megbetegedések. Ezek gyors terjedésének legfőbb oka a személyes kontaktus mellett a kórokozóktól hemzsegő felületek érintése, ugyanis a legtöbb kórokozó hosszú ideig képes a különböző felületeken fertőzőképes maradni. A Karma Pécsi Kesztyű és a Pécsi Tudományegyetem annak érdekében fogott össze, hogy e kórokozók legyőzésére hatékony, egyúttal komfortos megoldást találjon. Így született meg az „Invisible Pro” antibakteriális bőrkesztyű.

„Felületfertőtlenítésre általában olyan vegyületeket használunk, mint például az etanol, az izopropil-alkohol vagy a hidrogén-peroxid” – mondta dr. Márk László, a PTE Általános Orvostudományi Kara Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézetének kutatója, a projekt szakmai vezetője, aki hozzátette, hogy ezek a felületre juttatva hatékonyan csökkentik ugyan a csíraszámot, azonban hatásuk legfeljebb néhány óráig mutatható ki. Az együttműködés során egy olyan újszerű, fizikailag és kémiailag stabil vegyületkeveréket és bőrimpregnálási technológiát fejlesztettek ki, amely hosszú távon fejti ki antibakteriális hatását.

A Karma Pécsi Kesztyű nemcsak egy kesztyűmárka, hanem egy gyártó cég, amely 30 pécsi szakemberrel készít bőrkesztyűket hagyományos kézi technológiával, Európa neves márkái számára. Hornicz Bernadett, a családi vállalkozás gazdasági vezetője így emlékezik vissza a projekt indulására: „A pandémia kezdetén láttuk a nemzetközi és hazai piacainkon kialakult helyzetet. Az első elképzelésünk az volt, hogy egy olyan kesztyűt készítsünk, amely segít az embereknek a gumikesztyű leváltásában. Erre született meg a fertőtleníthető bőrkesztyű. Nemzetközi és hazai piacon is keresett lett a termék, így ez arra sarkallt minket, hogy továbbfejlesszük. Az ötletünk megvolt, de a megvalósításhoz nem rendelkeztünk a megfelelő kompetenciákkal. Ezért a Baranya Megyei Iparkamarához fordultunk, ahol segítettek minket az egyetemmel való együttműködésben. A dr. Márk Lászlóval való találkozás hozta meg az áttörést, aki az általunk szinte elképzelhetetlen fejlesztést megvalósította. Minden félelmünk ellenére egy piacképes, hétköznapi használatra tökéletesen megfelelő, és a jelen egészségügyi helyzetben fontos technikai tudással rendelkező termék jött létre.”

A Pécsi Tudományegyetem felkarolta az elképzelést, így a családi manufaktúra és az egyetem egymásra találásából egy vadonatúj innováció született. Néhány hónap alatt elkészültek az első prototípusok, amiket az Európai Unió által meghatározott nemzetközi szabványok alapján vizsgáltak a PTE szakemberei a laboratóriumokban. A termékcsalád antibakteriális hatásának eredményességét, és az impregnált felület fizikai és kémiai kopásának mértékét egyaránt tesztelték. Mára eljutottak odáig, hogy piacra kerülhet a bizonyítottan antibakteriális, strapabíró bőrkesztyű.

A TERMÉKRŐL KÉSZÜLT RÖVID VIDEÓ, NÉHÁNY FOTÓVAL KIEGÉSZÍTVE, ITT TEKINTHETŐ MEG:

dropbox.com

Forrás: Pécsi Tudományegyetem

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com