Egy új tanjulmány szerint a D-vitaminhiány nem függ össze a depresszióval és a szorongással

0

A Science Focus oldalán megjelent tanulmányban, több mint 18000 önkéntest vontak be egy 5 éves vizsgálatba, mely során a csoport egyik része D-vitamin kiegészítőt, a másik része pedig placebót kapott.

A D-vitamin néven ismert vitamincsoport kulcsfontosságú a csontok épségének megőrzésében. A D2 és D3-vitamin vegyületek segítenek a vérben lévő kalcium- és foszfor normál szinten tartásában, a magnézium és foszfát mennyiségének szabályozásában.

A nyári hónapokban testünk képes D-vitamint előállítani a napsugárzásból származó UV-fényből. Októbertől egészen márciusig további vitaminpótlás szükséges éterend kiegészítőkkel és a D-vitamin tartalmú ételek (olajos halak, vörös húsok) fogyasztásával.

Korábbi tanulmányok olyan összefüggést állapítottak meg, amely szerint a D-vitamin alacsony szintje időskorban fokozott depresszióhoz és egyéb pszichiátriai problémákhoz vezethet. De eddig egyetlen nagyszabású kutatás sem vizsgálta az összefüggés helyességét.

Az amerikai egyetemek és kórházak kutatói több mint 18000 50 éves vagy annál idősebb felnőtt személyt vizsgáltak 5 éven keresztül, az általuk szedett D-vitamin és a depresszió kialakulásának kapcsolatát illetően. Az úgynevezett kettős vak vizsgálatban a résztvevők fele D3-vitamin kiegészítőt kapott, míg a többiek placebót. Sem a résztvevők, sem a kutatók nem tudták, hogy pontosan ki kapta a kezelést.

A kutatás kezdetekor a 18353 férfi és nő önkéntesek közül senkinél sem állapítottak meg depressziót vagy depresszióra utaló tüneteket. A vizsgálat során az önkéntesek teszteket töltöttek ki, pszichiátriai interjúkon is részt vettek, hogy a szakemberek jelenteni tudják a depresszió diagnózisát és adott esetben már a kezelését.

Öt év elteltével a kutatók nem láttak szignifikáns különbséget az étrend-kiegészítőt és a placebót szedők között.

„Az étrend-kiegészítő szedése ebből a célból nem volt hasznos. Nem akadályozta meg a depresszió kialakulását és nem volt hangulatjavító hatása sem” – mondta Dr. Olivia I. Okereke, a Massachusettsi Általános Kórház vezető orvosa.

Ez nem jelenti azt, hogy a D-vitaminnak ne lenne más egészségügyi előnye. „Ismert, hogy elengedhetetlen a csontok felépítésében és az anyagcsere szabályozásában” – mondta a tanulmány szerzője Dr. JoAnn E. Manson, a bostoni Brigham és Női Klinika orvosa.

„Még nem jött el az ideje , hogy megváljunk a D-vitamin tartalékainktól, legalábbis orvosi utasítás nélkül semmiképp ne tegyük” – hívta fel a figyelmet Dr. Olivia I. Okereke.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com