A gyümölcsök és zöldségek is mikroműanyaggal szennyezettek

0

Az elmúlt hetekben két külön tudományos kutatás eredménye is napvilágot látott, amelyek szerint az általunk fogyasztott gyümölcsök és zöldségek mikroműanyagot tartalmaznak – írja a Plastic Soup Foundation cikke nyomán a humusz.hu.

Az egyik független, szakmai szempontból felülvizsgált tanulmány, amelyet Margherita Ferrante, a Catanai Egyetem tudósa jegyez, az alma a legszennyezettebb gyümölcs, míg a zöldségek közül a sárgarépa a leginkább érintett. A jelentés két hete jelent meg az Environmental Research folyóiratban, és a mikroműanyagok emberi egészségre gyakorolt hatásának sürgõs felülvizsgálatára szólít fel.

A másik, szintén független, lektorált tanulmány arra mutat rá, hogy az élelmiszernövények a műanyagot vízzel szívják fel a gyökérzetükön keresztül. A kutatást  közösen végezte el Dr. Lianzhen Li, a kínai Yanthai Tengerparti Kutatási Intézet és Willie Peijnenburg professzor a hollandiai Leideni Egyetemről, és a Nature Sustainability folyóiratban jelenik meg.

Peijnenburg professzor megállapította, hogy a mikromműanyag keresztülhalad a saláta és a búza gyökerén, ezt követően pedig a földön található, ehető növényi részekbe jut. A tudósok évtizedek óta úgy gondolták, hogy a műanyagrészecskék túl nagyok ahhoz, hogy áthaladjanak az ép növényi szövetek fizikai akadályain. Az új kutatás azonban mindezt kétségbe vonja – az eredmények alapján az olyan gyökérzöldségek vannak leginkkább veszélyeztetve a mikroműanyaggal történő szennyeződésnek, mint a sárgarépa, a retek, a fehérrépa, továbbá a leveles zöldségek, mint például a saláta. Ezek az új eredmények pedig komoly kétségeket vetnek fel az általunk fogyasztott élelmiszerek biztonságával kapcsolatosan.

Forrás: Humusz Szövetség

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com