Esély a gyógyulásra – Végtagmentő applikáció diabéteszben, érszűkületben és visszerességben szenvedőknek

0

Dr. Rozsos István sebész, érsebész neve nem idegen Kaposváron. Vele beszélgettünk, a 2 éve még csak ötletként felmerülő, azóta megvalósított, és számos díjat nyert telefonos applikációról.  

Töltse le ingyen a Végtagmentő applikációt!

Mióta foglalkozik diabéteszes lábsebekkel? 

Több mint 25 éve foglalkozom a kollégáimmal a végtagmentéssel, ami részben a cukorbetegek végtagmentéséből áll. A munkánk során rájöttünk, hogy gyakorlatilag minden olyan keringési betegség, ami a végtagok működését, terhelhetőségét befolyásolja, az befolyásolja az emberek életét és életminőségét is – mondta Dr. Rozsos István.

Mi adta az applikáció ötletét? 

Hiteles forrásból származó tájékoztatást szerettünk volna nyújtani az egészséges emberek számára, elősegítve, hogy minél tovább megőrizhessék lábuk egészségét. Magyarországon mintegy egymillió ismert cukorbeteg, ugyanennyi potenciális diabéteszes, és hozzávetőleg hárommillió vénás keringési betegségben szenvedő ember él. A Végtagmentő elnevezésű applikáció nemcsak nekik, hanem a több millió egészséges ember számára is sok hasznos, megbízható forrásból származó információval szolgál. Elkezdtünk kutatni a világban, hogy van-e ilyen applikáció, amely ennyire komplex kérdést boncolgat, s azt láttuk, hogy nincsen.

Miért tartja olyan fontosnak hazánkban a cukorbetegek korai felvilágosítását? 

Magyarországon világviszonylatban is nagyon magas az amputációk száma, évente közel 7000 végtag teljes, vagy részleges eltávolítása történik meg keringészavar miatt. Ez két és félszerese az európai átlagnak.  A Végtagmentő applikáció segítséget és hasznos információt nyújt betegek és szakdolgozók számára egyaránt. Előbbieknek a betegségükkel való együttélésben, és a szövődmények legyőzésében és megelőzésében. Az applikáció használata szakdolgozók és betegek számára is ingyenes, azonban a komoly szakmai tartalom miatt a zárt orvosi felület eléréséhez előzetes regisztráció és az orvosi pecsétszám megadása szükséges.

Miben segíti a betegeket az applikáció? 

Az applikáció egyebek mellett segítséget nyújt az otthon végezhető tornagyakorlatokhoz és étrendtanácsokkal is szolgál, fő funkciói közé tartozik a betegek számára hasznos állapotfelmérés, diagnosztika, asszisztens és felvilágosító segédek, valamint az orvosok és szakdolgozók munkáját segítő recept-felírási segéd, esettanulmányok és kezelési útmutatók. 

Megváltozott élethelyzetben mit javasol a cukorbetegeknek? 

Ha a rutinból kibillenünk, még nagyobb tisztelettel kell a betegség iránt fordulni, táplálkozás, folyadék bevitel egyenletessége, rendszeres fizikai tréning. A  mindennapi „békeidőn túli” kritikus életszituációk miatt még a legegyüttműködőbb páciensek állapota is megbillenhet. Vércukor ellenőrzés fontosságára hívom fel a figyelmet!

Mit tegyen a beteg vagy hozzátartozó, ha sérülést lát a végtagon? 

A cukorbetegnek nagyon fontos hogy szakember lássa el a sebet, mert csak alapos vizsgálat után dönthető el az esetleges komolyabb diagnosztikus eljárások alkalmazása. Amíg sikerül az orvoshoz jutás, addig is a sebfertőtlenítés, esetleges idegen testek eltávolítására kerülhet sor, de csak óvatosan. Biztonságos fedésről ne feledkezzünk el! Gyógyszertárakban, segédeszközboltokban kapható sebfedők közül érdemesebb a többrétegű esetlegesen antiszeptikus kötszerek, seblemosók alkalmazása. Ha gyulladás vagy duzzanat van, azonnal forduljanak orvoshoz. Egyébként a fáslizás se maradjon el!

Végül mit üzen a betegeknek?

A beteg soha ne azért hívja fel az orvost, hogy az orvos gyógyítsa meg, hanem azzal a szándékkal keresse az egészségügy különböző szintjeit, hogy segítséget kaphasson a gyógyulásához. Ennek mindig kulcsszereplője a beteg határozott szándéka, mely nélkül  az orvos és a fejlett egészségügy is teljesen tehetetlen. Nem tudjuk még mi vár ránk, de mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy a cukorbeteg lábak megmentése otthon kezdődik!

Dr. Rozsos István a Nekem Szól! Egészségértés Díj  átvételekor

Milyen eredményeket értek el eddig? 

Büszkék vagyunk arra, hogy az országban egyre több krónikus beteg használja az alkalmazást. A letöltési szám mára 7000 fölé emelkedett, a diagnosztizálások száma pedig meghaladta a 10 000-et. Emellett egyre több orvos kolléga és szakdolgozó regisztrált zárt, szakmai felületünkre, ahol részletes esettanulmányokat és egyéb pontos, szakmai leírásokat találnak a betegek helyes kezeléséről. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy az applikáció tudástárát minél szélesebb körben, az országhatáron túl is elérhetővé tudjuk tenni és minél több kapcsolódó területen tudjunk segítséget nyújtani a problémával küzdőknek. A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK)- magyar innovációkat keresett és végül érdemesnek tartották az applikációt arra, hogy felkerüljön a  globális innovációs térképre.

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com