Magas vérnyomás – A betegek szokásain a legnehezebb változtatni

0

A magasvérnyomás-betegség népbetegség. Annak ellenére, hogy megelőzhetnénk, sokszor mi magunk teszünk a betegség kialakulásáért.

Egészséges életmódra nevelés fontossága

A lakosság elhízása már gyermekkorban megfigyelhető. Sajnos már a gyermekeknél és a fiatal korosztálynál is a túlsúly nagyobb valószínűséggel okoz szív és érrendszer vagy anyagcsere betegségeket. Ez a felnőttekre is igaz. Az egészségünk megőrzése érdekében minden korosztály számára fontos alapelv az egészséges életmódra való törekvés.

Mozogjunk heti 4 alkalommal 30 percet. Ha nincs időnk egyszerre 30 percet mozogni, próbáljuk meg 2 alkalommal 20 percet. Sokan nem tudják, de élettani érdekesség, hogy 30 perc mozgás 2×20 percnek felel meg.

Gyógyszeres kezelés ha már kialakult a betegség

Gyógyszercsoportot vagy gyógyszer kombinációt a magas vérnyomás jellege, a vérnyomás emelkedés értéke, a fennállási ideje, a szövődményeként megbetegített szervek és társbetegségek, rizikófaktorok alapján kapnak a betegek.

A betegség gyógyszeres kezelésében a jelenlegi ajánlások az alacsony és közepes dózisú kombinációs kezelést javasolják. A mellékhatások dózisfüggőek, az alacsonyabb adagoknál annak ellenére sem jön elő mellékhatás, hogy a beteg több fajta gyógyszert szed.

A betegek a szokásaikon változtatnak a legkevesebbet, ezért az esetek 10 százalékánál érhető el eredmény a vérnyomás csökkentés nem gyógyszeres kezelésével. Pedig a gyógyszerszedési javaslat mellett vannak nonfarmakológiás lehetőségek melyek mind a megelőzésben, mind a kezelésben hatnak.

A magas vérnyomást csökkenteni tudja:

  • a rendszeres testmozgás akár 15/5 Hgmm-rel,
  • a sószegény étrend 3-4 Hgmm-rel,
  • a testsúlycsökkentés kg-ként 1 Hgmm-rel,
  • a bő Kalcium bevitel,
  • a mediterrán étrend még 5 Hgmm-rel,
  • a rendszeres túlzott alkoholfogyasztás mérséklése,
  • a vércukor beállítása, 5-15 Hgmm-rel

A természetes gyógymódok terén kedvező hatást a nyugtató hatású gyógynövényekből készített teák, a vizelethajtók, a fagyöngy, galagonya és fokhagyma kivonatból nyert készítményektől várhatunk.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com