Bőrkeményedés, tyúkszem a talpon és lábujjakon

0

A talp és lábujjak bőrkeményedéséért a nyomás és dörzsölés a felelős, ami a rossz súlyelosztásnak, a nem megfelelő cipő viselésének köszönhető. Jellemzően nőknél alakul ki, többnyire 50 éves kör felett. A bőrkeményedés és a tyúkszem perifériás neuropátia következménye is lehet, mely elsősorban cukorbetegeknél fordul elő.

Tyúkszem vagy szemölcs?

A tyúkszemet, ha megnyomjuk, nem tudunk nyomást gyakorolni a felületén, szemben a szemölccsel. A tyúkszem bár kezdetben csupán egy bőrkeményedés, mégis ahogy idővel megvastagodik, nagy fájdalmat tud okozni, bemélyedő hegyével a csonthártyát is sérti. A kinézetük hasonló, de a színük eltérő. A vírusos szemölcs barnás színű, míg a tyúkszem sárgás. Gyakran alakul ki tyúkszem a lábujjak között, a négyes és ötös ujj egymással szembeni oldalán, sokszor mindkét ujjat érintve. A keményebb formája a talpon, ujjbegyeken, lábközépcsonton jellemző.

Kezelése

A kezelés a nyomást és dörzsölést okozó mechanikai hatás kiküszöböléséből áll. Tehát nagyon fontos a teljesen megfelelő méretű és az ortopédiai deformitást helyreállító cipő viselése.

Házilag csak a kisebb, felületesebb tyúkszemeket ajánlott eltávolítani áztatást követően felületi bőrcsiszolással. Bőrgyógyászati kezelése történhet az orvos által felírt ún. keratolítikus hatású szerekkel, amikor melegvizes áztatást követően óvatosan kell eltávolítani a bőrkeményedést vagy szemölcsöt, keratint oldó és maró hatású készítménnyel. Elterjed módszer a fagyasztásos bőrgyógyászati eljárás, mely gyors és hatékony, mellesleg kevés fájdalommal jár. Hatása azonban bizonytalan, nem minden esetben múlik el. Napjaink leghatásosabb kezelése a lézersebészeti eljárás, mely képes maradéktalanul eltávolítani a tyúkszemet.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com