Legyünk tisztában szívünk teljesítőképességével és állapotával!

0

A 250 éves megalapításának jubileumát ünneplő Semmelweis Egyetem sportkardiológiai szűrést végzett amatőr, heti legalább négy órát sportolók részére. A szűrésre az index újságírója is benevezett.

„Tudjuk, hogy a rendszeres testmozgás az esetek túlnyomó többségében az egészségünket védi, de vannak olyan speciális esetek, amikor fenyeget minket a koszorúér-betegség és az ezzel kapcsolatos heveny szívizominfarktus, illetve a szívhalálnak az esélye” – mondta dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója. Az infarktus és a szívhalál elég fenyegetőnek hangzik, akár ez is mozgósíthat szűrésre, de ne erre készüljünk, hagyjuk későbbre a végrendelet írását, egyszerűen biztonságot adhat, ha ismerjük a szívünk teljesítőképességet és állapotát.

Merkely megjegyezte, hogy a magyar genetika és a környezet is szerepet játszik abban, hogy gyakoribbak a szív- és érrendszeri betegségek, a koszorúér-betegségek is fiatalabb korban jelentkeznek, de azért öt-hét évvel nőtt a várható élettartam az elmúlt időszakban. „Ehhez a szívgyógyászat is hozzájárult, fontos a megelőző szerepe, ha időben felismerünk egy szívbetegséget, azt jó hatásfokkal lehet gyógyítani.”

Ha kíváncsi arra, hogy milyen egy sportkardiológiai szűrés a Semmelweis Egyetemen, kattintson az Index oldalára.

Forrás: index.hu


Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com