Az okostelefonok káros hatása

0

Dr. Mintál Tibor, a Pécsi Klinikai Központ ortopédsebész szakorvosa, sportorvos szerint a mobileszközök több helyváltoztatást tesznek lehetővé, mint az asztali számítógépek, azonban nem vesszük észre, hogy sokáig ugyanabban a pozícióban maradunk, afféle kényszerű testtartásban, és ebből adódnak a problémák. Otthon gyakran az ágyban használjuk a kütyüket, könyökölve, mereven tartva a vállat és a nyakat, illetve hanyatt fekve, magunk fölé tartva a gépetírja a Pécsi Tudományegyetem.

A szakember azt mondja, amennyiben nélkülözhetetlen ezeknek az eszközöknek a használata, figyeljünk oda arra, hogy tartsunk szüneteket, változtassunk testhelyzetet, időnként egyszerű nyújtógyakorlatokkal mozgassuk át a testünket. Jót tesz még a masszázs és a relaxáció is.

A túl sok mobilozás a szemnek sem tesz jót, mert az emberi szemnek nem esik jól, ha merednie kell egy pontra, egy adott távolságra. Fontos lenne időnként elnézni messzire, néha megállni és távoli tárgyakon pihentetni a tekintetünket – tanácsolja dr. Ungváry Lilla szemész.

A feszült, egyoldalú nézéstől ritkábban pislogunk, ami szintén nem jó. A szem nem tud megújulni, nem nedvesedik, a pislantás alatti sötétségben a fényérzékelő sejtek is megpihennek, feltöltődnek, ám ha kevés a pislogás, ez elmarad. Fontos, hogy menjünk ki a szabadba, nézzünk távolra, majd közelre, pislogjunk, gyönyörködjünk a természet színeiben és formáiban is, ne csak a virtuális képeket nézzük.

Forrás: Pécsi Tudományegyetem

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com