Alvás világnapja 2020 március – Kedvezményes alvási apnoe szűrés a Praxis Dr. Zénó Kaposvár Klinikán

0

A jó alvás fél egészség! Márciusban kerül sor a World Sleep Day/Alvás Világnapja magyarországi eseménysorozatra, melynek alkalmából a Praxis Dr. Zénó Kaposvár Klinika kedvezményes vizsgálati szűréssel várja kedves pácienseit.

Vizsgálat ára: 12 000 Ft helyett 2020 márciusában 10 000 Ft

Jelentkezzen már most!

Online bejelentkezés

Az alvási apnoé (OSAS) jelentősen fokozza a szív és érrendszeri, és az agyi érbetegségek kialakulásának a kockázatát. Hosszabb fennállás, valamint súlyosabb esetekben számolni kell a magasvérnyomás megjelenésével, illetve a már meglevő hipertónia betegség súlyosbodásával. A kezeletlen apnoé talaján 2-es típusú diabetes, férfiaknál impotencia alakulhat ki, sok esetben éjszakai szívinfarktushoz, stroke-hoz vezet.

Milyen tünetekkel jár a betegség?

Az egymást követő garatelzáródások következtében a páciens nem tud levegőhöz jutni (csak akar). Légzőmozgások megfigyelhetők, de az elzáródott garat miatt nem jut be a szervezetbe levegő, s az oxigénszint kóros mértékben lecsökken.

A legjellegzetesebb tünetei a légzéskihagyásokkal tarkított horkolás, valamint a nappali fáradtság, aluszékonyság. Emellett súlyosabb esetekben számtalan egyéb panasz (gyakori éjszakai vizelés, a száj kiszáradása, reggeli fejfájás, memóriazavar, stb.) kíséri.

A betegség súlyosságának a fokmérője a légzészavar index, mely az alvás óránkénti garatelzáródások és garatbeszűkülések számát adja meg (azaz ennyiszer nem vesz levegőt hosszabb-rövidebb időszakra). Értéke 5-ig normális. Óránként 30 feletti garatelzáródás súlyos állapotot tükröz. Ekkor akár az alvásidő felében sincs hatásos légzés.

Hogy történik a vizsgálat?

A vizsgálat mindenkinek saját otthonában, alvás alatt történik. A szűrővizsgálatot egy respiratórikus pulzoximéter elnevezésű készülékkel történik, melyet megelőz 2 aluszékonyságra vonatkozó speciális teszt kitöltése (Epworth skála, Berlin teszt).

A respiratórikus pulzoximéter (mint első szűrővizsgálat) által rögzített adatok eredményének függvényében az alvásszakértő orvos dönt a következő lépésekről. Amennyiben indokolttá válik, a további vizsgálatok speciális alvásdiagnosztikai laborban történnek, ahol a szakorvosok megfelelő terápiás segítséget nyújtanak.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com