A cukorbetegség kezelése

0

Kezelés terén nagy eltéréseket tapasztalhat az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség között, hisz mindkét betegségnek más terápiás módja van.

Tudnia kell, hogy mindez egy élethosszig tartó életmódbeli változást jelent, ami magában foglalja a rendszeres vércukor ellenőrzést, diétát, testmozgást, gyógyszeres, illetve inzulin kezelést.

1-es típusú cukorbetegség esetében tartós megoldást jelent az inzulin injekció, melynek adagját egyénre szabottan kortól, testsúlytól függően szakorvos határoz meg. Mindennap, rendszeresen, bőr alá adott injekcióval lehet az inzulint a szervezetbe juttatni. Ennek megfelelően döntenek a diétás megoldáslehetőségeiről is. A gyorsan felszívódó és a vércukorszintet hirtelen megemelő szénhidrátokat ki kell iktatni az étrendből. Ilyen például a csokoládé, cukor. A növényi rostokat, keményítőt napi többszöri étkezéssel kell a szervezetbe juttatni.

A kezelés célja, hogy az étkezések kevesebb vércukorszint-emelkedéssel járjanak.

2-es típusú cukorbetegség kezelésénél fontos, a vércukorszint a normál tartomány közelében legyen, mivel ez megakadályozhatja a szövődmények kialakulását. A kezelés lényege a diétábantestmozgásban, szükség esetén pedig a szájon át szedhető úgynevezett antidiabetikumokban rejlik. Mozgás szükséges ahhoz, hogy túlsúly esetén meggyorsítsa a plusz kilók leadását, hisz egy cukorbeteg esetében nagy jelentőséggel bír az optimális testsúlyelérése, mely csökkenti a vércukorszintet. Diéta esetében fontos az étrend energiatartalma, összetétele, szénhidráttartalma és gyakorisága.

Nagyon fontos hogy az orvosa által javasolt terápia minden egyes elemét pontosan betartsa és rendszeresen részt vegyen kontrollvizsgálatokon.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com