Mit jeleznek a megduzzadt nyirokcsomók? – Dr. Kiss Eszter infektológus válaszol

0

A nyirokcsomók a szervezetben elszórtan, a nyirokerek mentén elhelyezkedő, a nyirokrendszer részét képező szervek. Szűrő funkciót töltenek be, fő szerepük a kórokozókkal szembeni küzdelem. A nyirokcsomó megnagyobbodás okairól  Dr. Kiss Eszter infektológust, a Praxis Dr. Zénó szakorvosát kérdeztük.

Mit kell tudnunk a nyirokcsomókról?

A nyirokcsomók minden környezetükben lezajló gyulladás kapcsán érintettek. Ha a szervezet kórokozóval találkozik, a nyirokcsomókban gyors szaporodásnak induló limfociták (a fehérvérsejtek egyik típusa) segítségével szervezetünk felveszi a küzdelmet a fertőzéssel szemben. A nyirokcsomók megnagyobbodása az esetek nagy részében ártalmatlan, a fertőzésekkel szembeni védekezés velejárója, de komolyabb betegséget is jelezhet.

A nyirokcsomók megjelenése bajt jelent?

A leggyakoribb  fertőző betegségek mellett különböző autoimmun betegségek (reumatoid arthritis, szisztémás lupus erythematosus), anyagcserebetegségek (raktározási betegségek), nyirokrendszert érintő tumorok (limfóma), leukémia és más szervek daganatos elváltozásai is állhatnak a háttérben. Sokat elárulhat a panaszok jellegének és a kísérő tüneteknek megfigyelése, valamint az érintett testtáj is árulkodó lehet a kiváltó okot illetően.

Fertőzéses eredetű nyirokcsomó gyulladás (lymphadenitis) esetén a megnagyobbodott nyirokcsomók fájdalmasak, a test bármely tájékán jelentkezhetnek. A tapintható csomókhoz hőemelkedés vagy láz, továbbá általános tünetek társulnak. Jellemző, hogy 1 cm körüli méretnél nem nőnek nagyobbra, jól elmozdíthatóak környezetüktől, és néhány hét alatt visszahúzódnak. Általában a legbanálisabb heveny fertőzések állnak az elváltozás hátterében, de a megbetegedést kiváltó kórokozók széles palettán mozoghatnak. (Bakteriális fertőzések: felső légúti fertőzések, rossz fog, rágcsálóktól származó tularemia, macskakarmolási betegség, TBC vírusok: heveny felső légúti fertőzések, CMV, EBV okozta mononucleosis infectiosa, HIV paraziták:  toxoplasmosis)

Daganatos betegséget is jelezhet a megnagyobbodott nyirokcsomó?

Igen. A nyirokcsomó megnagyobbodás (lyphadenomegalia) másik nagy csoportját a daganatos betegségek következtében kialakuló elváltozások képezik. A daganatos nyirokcsomók többnyire fájdalmatlanok, és folyamatos növekedést mutatnak.

 

Hogyan állapítható meg az, hogy a megduzzadt nyirokcsomó milyen betegségre utal?

Amennyiben valamilyen akut fertőzés a magyarázat az elváltozásra akkor a vizsgálat mellett  vérvétel és laborvizsgálat elegendő a kivizsgálás során. Ezzel a gyulladásra utaló labor eltérések mellett a szervezet által termelt ellenanyagokat is ki lehet mutatni, így azonosítva a kiváltó kórokozót. Általában az infekció lezajlása után a tapintható nyirokcsomók is eltűnnek. Alaposabb kivizsgálás szükséges azonban, ha a nyirokcsomók nem kezdenek el visszahúzódni, a nyirokcsomó  tartósan nagyobb marad, vagy akár tovább növekszik, a tapintható elváltozás fájdalmatlan, a nyirokcsomó kemény, tömött tapintatú és a környezetével összekapaszkodik (nem mobilis).

Milyen egyéb vizsgálatok adhatnak még magyarázatot a nyirokcsomók jelenlétére?

 A kivizsgálás során képalkotó vizsgálatok (ultrahang, CT) és  biopszia illetve a nyirokcsomó eltávolítása szükséges szövettani vizsgálat céljára. Mivel a nyirokcsomók megnagyobbodása többnyire kísérő tünet ezért a kezelés ennek függvényében nagyon különböző lehet. Amennyiben fertőzéses gyulladásról van szó, a nyirokcsomó duzzanata eltűnik, ha a megfelelő antibiotikumos terápia sikeres volt. Ha daganatos megbetegedésről van szó, akkor a terápia sokkal összetettebb és hosszú időt vehet igénybe.

Összefoglalva látható tehát hogy banális okoktól kezdve akár igen súlyos betegség is jelentkezhet a nyirokcsomó megnagyobbodás képében, érdemes tehát ezeket komolyan venni, és szükség esetén mihamarabb orvost felkeresni.

Dr. Kiss Eszter Infektológus 1989-ben  a POTE Általános Orvostudományi Karán szerzett diplomát. 1996-ban Fertőző betegségek-ből szakvizsgázott. 1989-től dolgozik a Kaposi Mór Oktató Kórház Infektológiai osztályán. 2004-ben adjunktussá,2012-ben főorvossá nevezték ki. Tagja a Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaságnak. Szakterülete az Infektológia baktériumok, vírusok, gombák, protozoonok okozta fertőző betegségek ismeretével, kialakulásuk esetén azok kezelésével foglalkozó tudomány. A Praxis Dr. Zénó Klinikán különös hangsúlyt fektet a kullancs által terjesztett betegségek (elsősorban Lyme kór) igazolására illetve kizárására, a diagnózis megállapítása után a kezelés irányítására.

 További információk: http://www.kardiologiai-maganrendeles.hu/hu/dr-kiss-eszter.html

 

 

 

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com