Gyógyulás a friss levegőn – Sikondai Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium

5

A Mecsek északi oldalán elhelyezkedő Sikonda 1928-ban kezdett fejlődni, a területen akkor igen gyakori bányászat kutatófurásoknak köszönhetően. A szénbányák kutatófúrása során 420 méteres mélységben véletlenszerűen feltárt 40 Co fokos szénsavas víz a kémiai vizsgálatok szerint magas nátrium, kalcium, magnézium, hidrokarbonát és emelkedett rádium tartalmú. 1929-ben a Földtani Intézet a forrás vizét gyógyvízzé nyilvánította.

A szanatórium mellett 2004-ben wellness-szálló és élményfürdő is nyílt. 2012-ben csaknem 250 millió forintból újult meg a sikondai szanatórium épületegyüttese. Az intézmény szebb külsőt kapott, fenntartási költsége pedig a jelentősen csökkent.

A sikondai völgy kímélő klímája a tiszta, por- és füstmentes, nagy kiterjedésű erdőknek, valamint a levegő relatív magas páratartalmának köszönhető. A Komló melletti Sikonda vize a reumatikus fájdalmak és mozgásszervi bántalmak gyógyítására ajánlott termálvíz.

A szanatórium OEP által is támogatott gyógyszolgáltatásai: EKG, Elektroterápia, Ultrahang, galván, négy rekeszes galván, TENS, magnetoterápia, ingeráram, elektroforézis, medencefürdő, víz alatti aktív gyógytorna, víz alatti sugármasszázs, szénsavas fürdő, súlyfürdő, kénes fürdő, hőborogatások (paraffin pakolás, hévízi gyógyiszap pakolás), gyógyszeres borogatások (ritex pakolás, kén pakolás), masszázs, orvosi masszázs, gyógytorna.

Kiegészítő, térítés ellenében igénybe vehető szolgáltatások: infrakabin, sókamra. A szanatóriumban étterem, billiárd és könyvtár áll a vendégek rendelkezésére.

A sikondai szanatóriumban gyógyulók számos szabadidős tevékenység közül választhatnak. A horgászatot kedvelők a sikondai horgásztónál kapcsolódhatnak ki, a természetjárók felfedezhetik a Mecsek természeti szépségeit, a kulturális és művészeti programokra vágyók megismerhetik Pécs nevezetességeit. A borkedvelők ellátogathatnak a Villányi borvidékre, melyen Magyarország első Borút-ja vezet végig.

.

5 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com