A D-vitamint pótolni kell!

5

A Semmelweis Egyetem által végzett D-vitamin szintre vonatkozó, világviszonylatban is elsőnek számító magyar kutatás során kiderült, hogy a D-vitamin-hiány jóval súlyosabb probléma annál, mint ahogy azt korábban az orvosok is vélték.

A magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin hiányos, amely arány sokkal rosszabb a korábbi, 60 százalékos becslésnél – állapították meg tavaly a kutatók. D-vitamin pótlásra októbertől már mindenképpen szükség van, mert a nyáron képzett tartalékok ekkorra már kimerülnek. A napfény vitaminnak is nevezett D-vitamin készletet körülbelül 6 hét alatt feléli a szervezet, ezért az őszi-téli hónapok, a vészesen alacsonyra süllyed D-vitamin szint miatt akár komoly egészségügyi kockázatot is jelenthetnek.

D-vitamin hiány kialakulhat a kevés napfényhez jutás, a helytelen táplálkozás, bizonyos gyógyszerek állandó szedése, vagy bizonyos felszívódási zavarral járó betegségek következtében.

Mára már kiderült, és ebben a legtöbb szakértő is egyetért, hogy egy átlagos felnőtt esetén napi 1000-2000 NE (Nemzetközi Egység) D-vitamin bevitele ajánlott. A magyarországi szakemberek ajánlása szerint a lakósságnak novembertől márciusig minimum napi 2000 NE D-vitamint lenne ajánlott fogyasztania. Kialakult D-vitamin-hiány esetében azonban már nagyobb adag alkalmazása javasolt, attól függően, hogy a vitaminhiány milyen mértékű. Érdemes tehát orvoshoz fordulnunk a személyes vitaminszintünk felmérése miatt, hiszen annak eldöntésére, hogy egyénenként milyen adagú D-vitamin szedése vagy pótlása javasolt, orvosi vizsgálat szükséges.

A nagy dózisú D-vitamin szedésével gyors javulás érhető el, mert a betegnek jobban tartható az ez az adagolási előírás. A készítményt egy hónapban egyszer kell bevennie, mellyel ugyanolyan hatás érhető el, mint a D-vitamin napi vagy heti szedésével. Nagy dózisú D-vitaminhoz eddig olajos készítmény formájában lehetett hozzájutni, most már tabletta formában is elérhető lett.

A D-vitaminszint vizsgálata javasolt elhízás, cukorbetegség, csontritkulás esetén, várandósság vagy szoptatás idején, daganatos megbetegedések megelőzésére, illetve mindenkinek prevenciós célból. Egészségeseknek és betegeknek is ajánlatos konzultálni egy endokrinológussal, aki egy egyszerű vérvétellel ellenőrzi a valós D-vitamin szintjüket.

5 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com