Rekordot állíthatott fel a klímaváltozás elleni tüntetés New Yorkban

1

Világszerte demonstráltak a civilek a globális felmelegedés elleni cselekvés fontosságát hangsúlyozva. A People’s Climate March elnevezésű rendezvényt az ENSZ jövő heti, New York-i klímacsúcstalálkozójához kapcsolódóan tartották. 

A ENSZ-ben kedden kezdődik majd csúcstalálkozó a környezetre veszélyes széngáz-kibocsátás csökkentéséről, amelyen felszólal majd Áder János köztársasági elnök is. A világszervezet által megrendezendő csúcson a várakozások szerint kialakítják a jövőre Párizsban a károsanyag-kibocsátás korlátozásáról aláírandó egyezmény kereteit.

A szervezők szerint öt éve a világon sehol nem sikerült ekkora tömeget megmozgatni az ügy érdekében, mint vasárnap New Yorkban, ahol több tízezren vonultak fel vasárnap klímaváltozás elleni fellépés világnapja alkalmából.

Manhattan központján mintegy három és fél kilométer hosszan a Népi Klímamenet keretében felvonuló, 310 ezresnek mondott tömeghez csatlakozott Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára, Bill de Blasio New York-i polgármester, Al Gore volt amerikai alelnök, Leonardi DiCaprio és Mark Ruffalo színész, valamint több amerikai szenátor is.

A szervezők szerint a New York-i rendezvényre, amellyel párhuzamosan a tervek szerint több mint 150 országban mintegy 2700 megmozdulásnak kellett lezajlania, 550 autóbusszal érkeztek a részvevők Észak-Amerika nagy- és kisvárosaiból.

Vasárnap világszerte hasonló megmozdulást tartottak a civilek. Tízezren tüntettek Berlinben, és demonstráltak Budapesten is a klímaváltozás megállításáért. 

Az akciókat az AVAAZ – The World in Action nevű globális civil hálózat hangolta össze. Az szervezet által elindított online petíciót, amely a klímacsúcs résztvevőinek szóló követeléseket foglalja össze, eddig több, mint 1,7 millióan írták alá.

1 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com