Ebola – A Pécsi Tudományegyetemen óvintézkedéseket vezetnek be

1

A Pécsi Tudományegyetemre (PTE) 48 hallgató érkezik a tanévkezdésig Afrika Ebola-fertőzéssel érintett országaiból. Az intézmény közlése szerint felkészültek a hallgatók fogadására.

Az ÁNTSZ fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy önmagában az a tény, hogy valaki a járvánnyal érintett területről (pl. Nigériából) érkezik hazánkba, nem jelenti azt, hogy az illető az Ebola-lázzal összefüggésben fertőzésre gyanús esetnek számítana. A járványügyi kockázat megítélésére és kezelésére útmutatót állított össze az ÁNTSZ, azt az érintett intézmények megkapták.

A PTE Oktatási Igazgatóságának közleménye szerint az intézményben várhatóan 48 diák – szinte valamennyien az orvostudományi karon – kezdi meg tanulmányait az Ebola-fertőzéssel érintett országokból. A megyei tisztifőorvos hivatalos megkeresésére az orvos- és egészségtudományi szakokon tanuló hallgatóktól nyilatkozatot kérnek arról, hogy jártak-e Nigériában, Guineában, Sierra Leone-ban vagy Libériában az elmúlt hat hétben.

A nyilatkozat alapján, ha csak minimális esély is mutatkozik a fertőzésre, illetve ha esetlegesen tünetek jelentkeznek a hallgatókon a Klinikai Központban haladéktalanul további vizsgálatokat folytatnak – közölték.

Ezen túl az érintett hallgatók számára külön tájékoztatót is tartanak, és szakembereik folyamatosan rendelkezésükre állnak az Ebola-vírussal kapcsolatban felmerülő kérdések esetén. A jelenlegi epidemiológia helyzettől függetlenül, megelőzési célzattal 2010 óta a Pécsi Tudományegyetem valamennyi, az orvosi- és egészségügyi képzésben résztvevő hallgatója tanulmánya megkezdésekor, majd évente ismétlődően egészségügyi alkalmassági vizsgálaton vesz részt.

Az Ebola-vírussal való fertőződés kockázata még azoknál az embereknél is nagyon alacsony, akik az érintett területen élnek vagy oda utaznak. Akkor merül fel a fertőződés veszélye, ha valaki közvetlenül érintkezik egy beteg ember vérével, testváladékával, vagy egy fertőzött holttestével, illetve fertőzött állattal vagy állati tetemmel, azok valamely testnedvével, illetve azok húsát fogyasztotta. A testnedvvel való érintkezésbe beleértendő az olyan, felépült beteggel létesített védekezés (óvszer) nélküli szexuális kapcsolat, aki akár már 7 hete tünetmentes.

A pécsi professzor, Ternák Gábor szerint bár minimális az esélye annak, hogy Magyarországon, azon belül akár Pécsett is megjelenjen a betegség, de nem is zárható ki. A kórokozót nemcsak az Afrikából érkező diákok, hanem az oda utazó magyarok is behurcolhatják. A fertőző betegségek elismert kutatója úgy véli, utóbbiak tájékozottsága sokszor nem megfelelő, így könnyen elkaphatják a helyi vírusos megbetegedéseket. Ternák Gábor hangsúlyozta, megítélése szerint kizárható, hogy Magyarországon is kialakuljon járvány, mivel a betegség továbbterjedését meg tudják akadályozni az orvosok a betegek szigorú elkülönítésével – az ehhez szükséges eszközök Budapesten rendelkezésre állnak. A professzor, aki többször is gyógyított Kenyában, újra Afrikába készül: őt nevezték ki Nigéria magyarországi nagykövetének.

Az ÁNTSZ hangsúlyozza, hogy a Nyugat-Afrikából érkező, tünetmentes diákok elkülönítése tehát indokolatlan lenne.

Forrás: MTI, ÁNTSZ, PTE

1 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com