Gyógynövények, melyek segíthetnek leküzdeni a szorongást és alvászavarokat

3

A szorongás és az alvászavarok kezelésére a hatékony és biztonságos szintetikus gyógyszerek mellett, a javulás reményében egyre többen választják az alternatív gyógymódokat. Számos olyan jól bevált és biztonságos gyógynövény létezik, amely bizonyos esetekben a szintetikus szerek alternatíváját jelentheti.

A modern fitoterápiában a szorongás és az alvászavar kezelésére alkalmazott leg­fon­to­sabb gyógynövények a macskagyökér, a komló, a levendula, a citromfű, a kamilla és a golgotavirág, mely növények mindegyikének drogja hivatalos a VIII. Magyar Gyógy­szer­könyvben.

Macskagyökér (Valeriana officinalis)

A bizonyítottan nyugtató-altató hatású macskagyökér a nyugtalanság, ingerlékenység, irritabilitás csillapítására elfogadott szer, amely az elalvást is elősegíti. Biztonságos és jól tolerálható gyógynövény, mellékhatásai enyhék, a szintetikus szerekkel szembeni előnye, hogy altatóként alkalmazva nem okoz másnap reggel levertséget.

Indokolt esetben, az orvos ja­vas­latára 3 év feletti gyermekek kezelésére is alkalmazható. Egy vizsgálat szerint a citromfűvel kombinációs készítmény gyermekek nyugtalanságának csillapítására is biztonságosan és ha­tá­sosan alkalmazható

A macskagyökér fokozhatja más központi idegrendszeri dep­resszáns szerek (például az alkohol) hatását. Elővigyázatossági okokból várandós vagy szoptató nők és 3 év alatti gyermekek szá­má­ra nem javasolt a macskagyökér-tartalmú készítmények fogyasztása.

Komló (Humulus lupulus)

Enyhe nyugtató és altató hatását kevés klinikai bizonyíték támasztja alá, alkalmazása elsősorban a nö­vény tradicionális használatán alapul. Macskagyökérrel kom­bi­nál­t készítményeinek hatásosságát több vizsgálatban megállapították. A komló kiegészítője lehet a nyugtató és altató készítményeknek, az azonban még nem igazolt, hogy önmagában alkalmazva is kielégítően hatásos lenne.

Alkalmazásával kapcsolatban sem mellékhatások, sem abszolút ellenjavallatok nem ismertek, de óvatosságra int, hogy a komló fo­kozhatja egyéb központi idegrendszeri depresszánsok (nyugtatók, alkohol) hatását, va­lamint a depresszió tüneteit.

Levendula (Lavandula angustifolia)

A levendula kémiailag mélyrehatóan vizsgált növény. A hatás szem­pont­já­ból legfontosabbnak illóolaj-tartalmát tartják. Szá­jon át vagy belélegezve a szorongásos kórképek, alvászavarok biztonságos sze­ré­nek tekinthető. A növény nyugtató hatásának vizsgálata során kiderült, hogy az illóolaj kom­po­nen­sei a benzodiazepin-típusú nyugtatókhoz hasonló módon hatnak. A levendula jó zsír­ol­dé­kony­ságú, a vérben is megjelenő komponensei az agy­ban közvetlenül fejtik ki hatásukat.

A levendula nagy előnye, hogy használatának nem ismertek mellékhatásai, ellen­ja­val­la­tai és gyógyszer-kölcsönhatásról sem tudunk. Biztonsági okokból terhes nőknek nem javasolják az alkalmazását

Nyug­tató für­dő készítéséhez 20 liter fürdővízhez 20-100 g drogot javasolnak.

Citromfű (Melissa officinalis)

A citromfű szárított levele (orvosi citromfű levél; Melissae folium) hazánkban hivatalos gyógy­szerkönyvi minőségű drogként szerepel.

Nyugtatóként történő felhasználása népi gyógyászati adatokon alapul. Eddigi vizsgá­latai­ban macskagyökérrel kombinálva alkalmazták, és kimutatták, hogy a kombinációs készít­mény a placebónál nagyobb mértékben javítja az alvás minőségét.

Egy vizsgálat sze­rint gyermekek nyugtalanságának csillapítására is biztonságosan és hatásosan alkalmaz­ha­tó a macskagyökeret és citromfüvet tartalmazó kombinációs készítmény.

Golgotavirág (Passiflora incarnata)

A golgotavirág hajtásának napi 4-8 grammja (forrázatként) a legtöbb szakirodalom sze­rint indokoltan alkalmazható nyugtalanság, szorongás vagy álmatlanság kezelésére.

 A gyá­ri készítmények a dro­got jel­lem­zően más központi idegrendszeri hatású növény drog­jával kombinációban tar­tal­mazzák. Meg­fe­le­lő dokumentáció hiányában a drog alkalmazása kerülendő várandósság és szoptatás alatt.

Kamilla (Matricaria recutita)

Európa déli országaiban és Angli­á­ban a növény elismert nyugtató. A növény teájának nyugtató hatása nem bizonyított, alkalmazását a kevésbé súlyos esetekben ajánlják.

A kamilla biztonságos növényn, azonban allergiás re­ak­ciókat válthat ki. Rokon fajokkal, mint például a körömvirággal, keresztallergia alakulhat ki, ezért kamillaallergia esetén kerülni kell a növénycsaládba (fészekvirágzatúak, Asteraceae) tar­tozó fajok alkalmazását.

Ami a táplálékkiegészítőket (pl. mellékvese-kivonat, gyömbér, zöldtea, makrobiotikus étrend, zabkészítmények, aminosavak, melatonin, ómega-3-zsírsavak) illeti, nincs elegendő bizonyíték arra nézve, hogy eredményesen és biztonsággal alkalmazhatók lennének szorongásos zavarok ellen.

Forrás: Pharmaonline

3 hozzászólás

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com