Bárhol előfordulhat a magyar kolbászmérgezés

0

Gyakorlatilag bárhol elfordulhat a kolbászmérgezésként ismert botulizmus, annak az ételmérgezésnek következtében, amire a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szombaton figyelmeztetett.

Bizonyított tény, hogy a szolnoki Tiszavirág Fesztiválon is árultak azokból a szarvasgombás zöldségkészítményekből, amelyek a botulizmus nevű betegséget okozhatják – pontosította előző napi közleményét hétfőn a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága, valamint a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve. A szolnoki Hetényi kórház ápolási igazgatója elmondta, hogy  hétfő délutánig egy személy kereste fel őket, tőle vért vettek, és elküldték az elemzést végző intézményhez.

Korábban négy botulizmus megbetegedés történt, egy Magyarországon, egy Grúziában, illetve három Franciaországban fordult elő, melyek hátterében egyaránt egy magyar kistermelő termékeit vélték az egészségügyi szervezetek.

Az élelmiszerhatóság közleménye szerint Keksz Zsolt, egri kistermelő Gourmand company márkajelzésű készítményeitől lettek rosszul (szarvasgombás pesto, humusz, különböző szarvasgombás zöldségkészítmények és zöldséglekvárok). A termékek bio piacokon, delikátesz boltokban, bio üzletekben, fesztiválokon, vagy internetes megrendeléssel kerültek forgalomba. Az egyik beteg az egy hete rendezett Hegyalja fesztiválon vásárolt belőlük. A hatóság a kistermelő tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette, termékeit begyűjtötte, jelenleg folyamatban van a hatósági laboratóriumi vizsgálat.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal értesítette az egészségügyi szolgáltatókat, ügyeleteket, sürgősségi betegellátó osztályokat a botulizmus előfordulásáról, illetve az esetlegesen várható további megbetegedésekről. Az embereket pedig arra kérik a hatóságok, hogy akik fogyasztottak ezekből a termékekből, azonnal menjenek a legközelebbi kórházba ellenőrző vizsgálatra. A zöldségkészítményt vagy annak maradékát, esetleg az üres, de címkével még azonosítható üveget pedig ne dobják ki, vigyék magukkal az orvoshoz.

A botulizmus tüneteit a Clostridium botulini nevű, spóraképzésre képes, rendkívül ellenálló baktérium anyagcsereterméke, toxinja okozza. A baktérium ezt a szerves mérget rosszul hőkezelt, vagy hibásan pácolt és helytelenül tárolt élelmiszerekben termeli. Az élelmiszerrel a szervezetbe jutott baktériumméreg 6-36 óra múlva, de akár 10 nap múlva is különböző idegrendszeri tüneteket okoz. Ezek közé tartozik a szájszárazság, a homályos vagy kettős látás, a nyelési és beszédzavar, a szemhéjcsüngés, a további látászavarok. A később szimmetrikus, petyhüdt bénulás, végül légzésbénulás alakulhat ki. Emellett az ételmérgezést hasmenés, hányás, majd székrekedés kísérheti. Láz és érzékelési zavarok viszont nincsenek.

Az ÁNTSZ azt kérte, hogy aki a jelzett termékek fogyasztása után a felsorolt tünetek valamelyikét tapasztalja magán, feltétlenül forduljon orvoshoz. A betegség súlyos, akár halálos kimenetelű is lehet – hangsúlyozták, hozzátéve: a tüneti kezelés mellett célzott terápiára, ellenméreggel (antitoxin) történő kezelésre lehet szükség. Ezért fontos a gyanús betegek időben történő felderítése és ellátása. Kiemelték továbbá, hogy a betegség jellemzően élelmiszer útján terjed, emberről emberre nem.

A Gourmand Company ügyvezetője,  Keksz Zsolt egri kistermelő feltételezi, hogy nem a cége által gyártott termékektől betegedtek meg fogyasztók. A cég honlapján megjelent közleményben leszögezi, hogy üzemükben őstermelőként az előírtnál szigorúbb szabályokat alkalmaznak.A közlemény szerint termékeiket több órán át 100 fok feletti hőmérsékleten hőkezelik, így a betegséget okozó baktérium mindenképpen elpusztulna az eljárás során. A cég 2009 óta gyárt szarvasgombás termékeket, eddig semmilyen panasz nem érkezett rájuk.

Forrás: MTI, ÁNTSZ

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com