Gyógyfürdője lett Paksnak

0

Új szárnnyal bővült a Paksi Gyógyászati Központ. Az 1,3 milliárd forintból épült, pénteken átadott új épületben gyógyfürdő és mozgásszervi ellátások kaptak helyet. A bővítés lehetővé tette, hogy több szakrendelés a korábbinál korszerűbb épületbe költözzön.

A 2003-ban átadott szakorvosi rendelőintézet korábban egynapos sebészettel, most pedig egy fürdőt is magába foglaló gyógyászati központtal bővült, mely saját forrásból készült el.

A központ egy év késéssel, 1,3 milliárd forintból épült meg. Az eredetileg tervezett, Magyarországon elterjedt töltő-ürítő víztöltési rendszer helyett vízforgatásos rendszer mellett döntöttek. Ennek a rendszernek számos előnye van, többek között gyógyvízigénye 8-10 százaléka a töltő-ürítő rendszernek, egyszerre több fürdőzőt tudnak fogadni, összességében kisebb az üzemeltetés költsége.

A paksi gyógyvíz 52 Celsius-fok hőmérsékletű, sótartalma igen magas, 14 450 milligramm literenként, ami körülbelül tízszerese az itthoni átlagnak – tájékoztatott az építtető Paksi Ipari Park Kft. ügyvezető igazgatója. Sztruhár Sándor komoly műszaki bravúrnak nevezte, hogy „az elképesztően magas ásványi anyag tartalmú víz kezelését meg tudták oldani”. Minden köbméter vízben 15 kilogramm gyógyhatású ásványi só van. Sikerült olyan mérnöki megoldást találni, amely a víz értékes összetevőit megtartva, korszerű klórmentes fertőtlenítést biztosít – magyarázta.

Bodnár Imre, a Paksi Gyógyászati Központ főigazgató főorvosa azt mondta, a központ átadásával új lehetőségek nyíltak az egészségügyben Pakson. A város több pontján elszórtan működő szakrendelések egy része – például a tüdőgondozó – a központi épületegyüttesbe költözhetett, amely a buszpályaudvar szomszédságában van, így könnyen elérhető.

A most átadott új szárnyban koncentrálták a mozgásszervi ellátásokat, itt kapott helyet a reumatológia, az ortopédia, a fizioterápia, a gyógytorna. Több új, főként a gyógyvíz használatán alapuló új szolgáltatást is bevezettek, ilyen például a súlyfürdő, az iszappakolás, a szénsavas fürdő, a víz alatti vízsugármasszázs.

A Paksi Gyógyászati Központ a város és a vonzáskörzetében elhelyezkedő 13 település egészségügyi ellátását végzi szakrendelésein, gondozóintézetein keresztül. Az új létesítményben elérhető fürdőgyógyászati kezelések is elsősorban a vonzáskörzet betegeinek gyógyulását szolgálják az OEP által finanszírozott közellátás, valamint a piaci egészségügyi és gyógyfürdő szolgáltatások keretében.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com