Pécsi esély a Parkinsonosoknak

0

A rettegett Parkinson-kór gyógyításában is komoly áttörést hozhatnak a pécsi kutatók. Ilyen és ehhez hasonló programokra a Pécsi Tudományegyetem 1,4 milliárdot költhet el a kormánytámogatással megvalósuló Nemzeti Agykutatási Program keretében. 

 Az MTA közreműködésével a világon elsőként indul ilyen jelentős nemzeti agykutatási program, amely a kutatás és fejlesztés, a betegségmegelőzés, a gyógyítás terén egyaránt egyedülálló eredményeket ígér. A felmérések szerint a betegségek közel egyharmadát az agy és az idegrendszer rendellenességei adják, ezért is kiemelten fontos ezzel a területtel foglalkozni. A szakemberek szerint ráadásul az ilyen megbetegedések száma rohamosan nő.

Pécsett eddig is kiváló kutatók, orvosok dolgoztak – elég csak arra gondolni, hogy Pécset választotta Kertész Imre, Nobel-díjas író is gyógyulása helyszínéül. Most Pécsett akár világraszóló áttörés is jöhet.

A PTE Neurológiai Klinika vezetője, Komoly Sámuel professzor az új programnak köszönhetően Új-Zélandról, Németországból, Svájcból és Norvégiából hozhatott haza magyar szakembereket, akik gyógyszer- és élettani alapkutatásokat végeznek majd.

A négy hazatelepült kutató már évek óta külföldön élt és sikereket ért el. Most azonban a program keretében lehetőséget kaptak laboralapításra. Ez azt jelenti, hogy nemcsak helyet, műszereket kapnak, hanem fiatal kutatókat, tudósjelölteket is alkalmazhatnak – mondta Komoly Sámuel.

A PTE összesen 1,4 milliárdot nyert a négy éves programra. Ebből 600 milliót a kutatók hazacsábítására, megtartására fordíthatnak, 800 milliót klinikai kutatási programokra és felfedezői kutatásra áldozhatnak majd.

Akár új gyógymódot is találhatnak a Parkinson-kórra. Ez a szívritmus-szabályozó elvén működő szerkezet lenne, amellyel az agyat ingerelhetik elektródákon keresztül, amivel a kór tüneteit csillapíthatják akkor, amikor már a gyógyszerek nem használnak. A módszerrel akár 10 évvel hosszabbíthatják meg a betegek aktív életét. Ez ügyben nagyon bizakodóak a kutatók.

De pécsiek dolgoznak azon is, hogy miként lehet a krónikus idegi eredetű fájdalmak enyhítésére megoldást találni, mert ezek esetében a szokványos fájdalomcsillapítók hatástalanok. Szintén pécsiek kutatják azt, miként lehet az időskori elbutulással járó agysorvadás folyamait lelassítani.

Forrás: Pecsma.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com