Szűrővizsgálat nélkül nem derül ki a méhnyakrák – Interjú Dr. Farkas Bálint szülész-nőgyógyásszal

0

A nulladik stádiumban felfedezett méhnyakrák túlélési aránya száz százalékos. A humán papillómavírussal (HPV) összefüggő méhnyakrákról Dr. Farkas Bálint szülész-nőgyógyászt, a Praxis Dr. Zénó munkatársát kérdeztük.

Online időpontfoglalás Dr. Farkas Bálint rendelésére

Magyarországon milyen mértékű a női lakosság átszűrtsége? A rákmegelőző állapotok időben kerülnek felismerésre?

Sajnos annak ellenére, hogy hazánkban Európában az egyik legszigorúbb szűrési protokoll van érvényben, a női lakosság átszűrtsége méhnyakrák tekintetében siralmas, mindössze a 12-13%. Igaz, az Egyesült Államokban sem éri el ez a szám a 32%-nál többet. Az megérne egy külön misét, hogy mi lehet ennek az oka? Velünk nőgyógyászokkal van a gond, vagy a hiányzik a motiváció….Lényeg a lényeg, hogy egyszerűen a Nők nem szeretnek, vagy hanyagságból nem járnak el rendszeres ilyen szűrésekre. Ez azt eredményezi, hogy Magyarországon évente 500 nő (anyuka, nagymama…) hal meg méhnyakrákban és 1000 új esetet diagnosztizálnak.

Mikor alakul ki méhnyakrák?

A méhnyakrák nem a tinédzserek betegsége, incidenciája 30-40 éves életkorban tetőzik, de a tapasztalat az, hogy minden életkorban kialakulhat. Láttunk már 18 éves és 70 éves daganatos pácienst is.

Milyen elváltozás jelzi a méhnyakrák kialakulásának veszélyét?

A folyamat lassú kialakulású és lefutású (prognózisú), jól és könnyen diagnosztizálható rákmegelőző állapotai ismertek, amelyeket mind szűrni, mind gyógyítani relatív egyszerűek.

A méhnyakrák korai stádiumban teljesen tünetmentes, később azonban jelentkezhetnek a betegségre figyelmeztető jelek?

Ha valaki nem jár rendszeresen nőgyógyászhoz, akkor általában előrehaladott, már operálhatatlan állapotban kerül felismerésre a kórkép, általában bűzös folyás, illetve rendellenes hüvelyi vérzés hívja rá fel a figyelmet.

Mit tehetünk a méhnyakrák megelőzésének érdekében?

Amennyiben valaki a szexuális életét már megkezdte évente rákszűrés javasolt (cytológia). Kiemelném a megelőzést, ami HPV elleni védőoltást jelent. Ez a fiatal (12-13 éves, szexuális inaktív) lányok esetében támogatott védőoltást jelent. Egy éven belül 3 oltás szükséges, ami segítségével a leggyakoribb magas onkológiai kockázatú HPV törzsek ellen tehetünk szert védettségre.

A szűréséhez elegendő a cytológiai vizsgálat?

Amennyibe a szűrési eredmény esetleg nem negatív, akkor (és csak akkor) szükséges HPV vizsgálatot is elvégezni, amire rendelőnkben van lehetőség.

Munkatársaink magánrendelőnk nyitvatartási idejében a +36-20/244-2936-os telefonszámon fogadják érdeklődését és időpontfoglalását. 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com