A rostdús táplálkozás kedvező hatását bizonyították ismét

0

A magas rosttartalmú táplálék diabetesben és magas vérnyomásban csökkenti a kardiovaszkuláris kockázatot – írja az Orvostovábbképző Szemle Online.

Egy új tanulmány szerint a rostokban gazdag táplálék javítja a 2-es típusú diabetes mellitusban (T2DM) és magas vérnyomásban szenvedő betegek vérnyomását, koleszterin-szintjét és éhomi vércukor értékét.

A kutatók 200, alacsony glikémiás indexű diétát folytató 2-es típusú diabetesben (T2DM) és magas vérnyomásban szenvedő felnőtt betegnél 6 hónapon keresztül 20-25%-kal megemelték a táplálék rosttartalmát. A táplálkozás megváltoztatásával jelentősen javult a brachiális-boka pulzushullám sebessége (baPWV), a szisztolés és diasztolés vérnyomás, a szérum koleszterinszint, az LDL koleszterinszint és az éhomi vércukorszint.

A rostos táplálék hatásmechanizmusa lényegében abban áll, hogy a rostok a tápcsatornában megkötik a koleszterin részecskéket, még mielőtt azok felszívódnának, és így a koleszterin a rosttal együtt távozik a szervezetből. A rostdús táplálék a koleszterin felszívódás csökkentésén túl korai teltségérzetet kelt, emiatt kevesebbet eszünk, csökken a vércukorszint és javul a bélműködés, a széklet képződése és ürítése is.

A teljes tartalomért kattintson az otszonline.hu oldalára.

Forrás: Orvostovábbképző Szemle

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com