Vízi torna a Harkányi Zsigmond Vilmos Gyógyfürdőkórházban

0

A nyári hőség idején a konditerem, vagy a tűző napon végzett kültéri sportok helyett jó alternatíva lehet a kellemesen hűsítő vízben mozogni. Az egeszseg.hu Ambrus Eszterrel, a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház Balneoterépiás részlegének vezetőjével, gyógytornásszal beszélgetett a vízben végzett testedzés jótékony hatásairól.

A Harkányi Gyógyfürdőkórházban önök napi szinten tartanak vízi tornát. Miért ajánlja ezt a mozgásformát?

A vízben végzett mozgásnak számos előnye van. A gyakorlatok típusától függően a vízi torna javítja a keringést, növelheti az ízületi mozgásterjedelmet, csökkentheti a mozgással együtt fellépő fájdalmat. A víz felhajtóerejének köszönhetően sokkal könnyebb a mozgás, csökken az ízületek terhelése, így a gyakorlatok kivitelezése kevesebb fájdalommal vagy akár fájdalommentesen lehetséges. A vízi tornát végezhetik azok is, akiknek nincs semmilyen panasza, csak egyszerűen mozogni szeretnének, hisz segítségével növelhető az izomerő, javíthatjuk állóképességünket. Nehezíthetjük is a feladatokat a víz ellenállását felhasználva, melynek segítségével hatékonyan erősíthetőek a különböző izomcsoportok, az ízületek védelme mellett.

Mely betegségek esetén alkalmazzák a vízi gyógytornát?

A különböző mozgásszervi – reumatológiai, ortopédiai- megbetegedések kezelése mellett a vízi torna jól kiegészíti a törések, műtétek utáni rehabilitáció során alkalmazott szárazföldi tornát, de hatékonyan alkalmazható egyes neurológiai kórképekben és kardiológiai rehabilitációban is. Idősebb korosztálynál gyakran alkalmazzuk egyensúlyfejlesztésre is, ami különösen fontos az elesések megelőzésében. Azt jól tudjuk, hogy a korral csökken az egyensúlyérzék, ami különösen csontritkulás esetén jelent problémát, ahol akár már egy rossz mozdulatnak is csonttörés lehet a következménye. A víz egy biztonságos közeget nyújthat az egyensúly gyakorlatok elvégzéséhez.

Kiknek ajánlja a vízi tornát?

Nagyon hatékonyan alkalmazható időseknél, illetve különböző betegségek kezelésében. Kifejezetten javasolnám a túlsúllyal küzdőknek is fogyókúrás mozgásprogramként, hiszen kezdetben sokkal könnyebb a vízben sportolni, megkímélve a súlyfelesleg miatt amúgy is túlterhelt ízületeket. Természetesen a megelőzésben is fontos szerepe lehet a vízben végzett mozgásnak. Manapság rengeteg mozgásforma közül választhatunk a hagyományos vízi torna és úszás mellett igényeinknek megfelelően, mint például az aquafitness, vízi aerobic, vízi jóga, Ai-Chi, a teljesség igénye nélkül. Rendkívül fontos az, hogy megelőzzük a mozgásszegény életmód és az ülő munka miatt kialakuló mozgásszervi és belgyógyászati elváltozásokat, melyre most így nyáron egy nagyon kellemes lehetőség a vízi torna.

Forrás: egeszseg.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com