Vizeletből is azonosítható lehet az irritábilis bél szindróma

0

Kanadai kutatók egy olyan vizsgálati eljárást fejlesztettek ki, mely állításuk szerint alkalmas lehet az irritábilis bél szindróma (IBS) vizeletből történő kimutatására, illetve az alkalmazott terápiás módszerek hatásosságának monitorozására – írja a medicalonline.hu a Metabolomics folyóirat cikke alapján.

A kutatók az egészséges és IBS-ben szenvedő betegek vizeletmintáinak összehasonlító elemzését végezték el, és olyan anyagcseretermékeket fedeztek fel, melyek a beleket borító kollagének degradációjára utaltak. Ezek az anyagcseretermékek akkor jelentek meg a vizeletben, amikor a bélfalak elasztikus fala valamilyen okból károsodik, és emiatt a bélszakasz nem tudja ellátni normál funkcióját. A kutatók szerint eredményeik lehetővé teszik az IBS-ben szenvedő betegek rutin monitorozását is, mely az alkalmazott étrendi változtatások és/vagy gyógyszeres beavatkozások hatásosságának értékelését tenné lehetővé.

A teljes tartalomért kattintson a linkre: Mai Yamamoto et al, Metabolomics reveals elevated urinary excretion of collagen degradation and epithelial cell turnover products in irritable bowel syndrome patients, Metabolomics (2019).

Forrás: Medicalonline

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com