“Szúnyog Projekt” – Lakossági felhívás a tigrisszúnyog hazai elterjedésének felderítéséhez

0

A klímaváltozással több lesz a szúnyog, a kutatók a lakosság segítségét kérik például az ázsiai tigrisszúnyogokkal kapcsolatos információk gyűjtéséhez, mondta Garamszegi László, az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának igazgatója.

Az éghajlat melegedésével könnyebben áttelelhetnek a szúnyogpeték, lárvák, illetve kifejlett szúnyogok. Továbbá hamarabb kezdődik tenyészidőszak, a sok eső pedig a pocsolyák, állóvizek miatt kedvez a szúnyogok szaporodásának. A szúnyogok elleni védekezésben a lakosság azzal tehet a legtöbbet, ha nem hagyja a kertben a pangó csapadékot, öntözővizet, mert viszonylag kevés, vödörben, kerti edényekben, mélyedésekben hagyott vízből is sok szúnyog kelhet ki. A már kikelt szúnyogok ellen a hagyományos eszközök, irtó-, riasztószerek, illetve szúnyogháló a leghasznosabb.

Garamszegi László arra is felhívta a figyelmet: a szúnyogcsípés nem csak kellemetlen, de betegségeket is terjeszthet. Az utóbbi időben Magyarországon is felbukkanó ázsiai tigrisszúnyog például több tucatnyi betegséget terjeszthet. Magyarországon 50 féle őshonos és 3 féle új, invazív szúnyogfaj ismert.

Arról még keveset tudnak a kutatók, hogy például a tigrisszúnyogok pontosan hol jelentek meg, áttelelnek-e, ezért kérik a lakosságot, hogy aki tud, a www.szunyog.okologia.mta.hu oldalon segítse információkkal a szakembereket – mondta az Ökológiai Kutatóközpont igazgatója.

HOGYAN TUD ÖN IS RÉSZT VENNI A FELMÉRÉSBEN?

Tigrisszúnyogot látott vagy csapott agyon? A példány(ok) elküldésével vagy fotók küldésével várunk minden észlelési eseményt. Fontos, hogy a példányok mellé oda legyenek írva a gyűjtés körülményeire vonatkozó adatok:

  • településnév, a földrajzi hely neve, esetleg GPS koordináta
  • élőhelyre vonatkozó adatok (pl. parkból, patak mellől stb.)
  • pontos dátum
  • a gyűjtő neve és e-mail elérhetősége.

HOGYAN ISMERHETI FEL A TIGRISSZÚNYOGOT?

A csípőszúnyogok a kétszárnyúak rendjébe tartoznak, azaz olyan rovarok, melyeknek egy pár szárnyuk van (a második pár szárny billérré módosult). A kétszárnyúak között van számos más szúnyog is (pl: lószúnyogok, árvaszúnyogok, bojtos szúnyogok, lepkeszúnyogok stb.) A csípőszúnyogoknak fonalas csápjuk van (a többi szúnyoghoz hasonlóan), de jól felismerhetőek hosszú szipókájukról (jóval hosszabb, mint a fej).

Forrás: MTI/MTA

Megosztás

Írjon választ!