Kullancsfertőzés – Elővigyázatossággal védekezzünk!

0

Magyarországon negyvenkét kullancsfaj őshonos, s közülük egy tucat kullancsfaj támadja az embereket és a társállatokat. A kullancsok életük során két vagy három gazdaegyedből táplálkoznak, ennek alapján „kétgazdás” vagy „háromgazdás” fajokról beszélünk.

Ez jelentősen befolyásolja az általuk terjesztett egysejtű-, baktérium- vagy vírusfertőzések járványtanát. A Kárpát-medencében leggyakoribb a közönséges kullancs (Ixodes ricinus), amely a vérszívás során Lyme-kórt, vírusos agyhártyagyulladást és más fertőzéseket is terjeszthet az emberre és a társállatokra egyaránt.

A vírusos agyhártya- és agyvelőgyulladás megelőzhető védőoltással, aminek a beadási sorozatát érdemes az előző év téli időszakban elkezdeni, hogy a védettség tavaszra kialakuljon. A Lyme-kór ugyan gyógyítható, de a betegség nagyon alattomos tud lenni, mivel nem minden esetben jelentkezik a jellegzetes kokárda alakú bőrpír, és a betegség tünetei sokszor a csípés után csak évek múlva jelentkeznek. Ilyenkor már csak a kialakult szövődményeket (pl.: mozgásszervi, idegrendszeri, szív -és érrendszeri) lehet kezelni. Ráadásul, mivel a Lyme-kór ellen nem szerez a csípett áldozat immunitást akár egy szezonon belül extrém peches esetben kétszer is elkaphatja.

Tehát a Lyme-kór esetében sajnos nem tudjuk megelőzni magát a betegséget védőoltással, így még inkább fontos lenne az elővigyázatosság, ha túrázni indulunk a természetbe. Az évszaknak megfelelő lehetőleg zárt hosszú ruházatot viseljünk, a zoknit tűrjük be a nadrág szárába, viseljünk sapkát vagy kalapot a nyári túrázások alkalmával is. A vadak által gyakorta járt magas fű és a csalitosok kerülése célszerű.

A természetben történő kirándulás során és azt követően is, minden esetben 1-1,5 óránként tartsunk kullancs vizitet.

Szó szerint tetőtől talpig, még a legintimebb testrészeken is!

A kullancscsípések döntő többsége felnőttek esetében a lábon-térdhajlatban, míg gyermekeknél a hajas fejbőrön történik, s a „gyermekek nyári fülcimpitiszét okozza”, mely kórkép napégésnek tűnik még sok gyerekorvosnak is. 

Forrás: Magyar Kullancsszövetség

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com