A kullancsot minél hamarabb el kell távolítani

0

A testben talált kullancsot minél hamarabb el kell távolítani, mert a betegségek kialakulásában nagy jelentősége van annak, hogy mennyi idő telik el a csípés és az eltávolítás között – közölte Földvári Gábor parazitológus kutató az M1 aktuális csatornán hétfőn.

A szakértő azt mondta, ha valaki kirándulás közben veszi észre a kullancsot, nem érdemes megvárnia, amíg hazaér, inkább azonnal – akár körömmel is – távolítsa el azt.

A gyógyszertárakban kapható kullancstesztet – amely azt mutatja meg, hogy az adott kullancs fertőzött-e a Lyme-kórt okozó Borellia baktériummal – is érdemes elvégezni – javasolta, hozzátéve ugyanakkor: a teszt nem mutat 100 százalékos eredményt, és pozitív eredmény esetén sem törvényszerű a megbetegedés.

Mint mondta, nem lehet átlagot mondani, hogy régiónként milyen arányban fertőzöttek ezzel a kullancsok, de európai vizsgálatok szerint harmaduk az lehet.

A Lyme-kór első tünete a vándorló folt. Ha ezt észreveszik, és időben elkezdődik a kezelés, antibiotikummal jól kezelhető, a nehéz diagnosztika miatt viszont sok esetben későn vagy nem is ismerik fel a betegséget – ismertette.

A szakértő kitért arra is, a kullancs nem megy át az állatokból az emberbe, mert amikor a kullancs gazdát talál, addig marad rajta, amíg le nem pottyan. Az utána kikelő lárvák azonban már veszélyt jelentenek az emberre is – hívta fel a figyelmet Földvári Gábor.

Forrás: MTI

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com