Napi 200 mg áfonya csökkenti a szisztolés vérnyomást

0

Egy új kutatás szerint a 4 héten keresztül naponta 2 x 100 g mennyiségben fogyasztott áfonya ugyanannyival csökkenti a szisztolés vérnyomást, mint a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek – írja az OTSZonline.

A kutatók az áfonya az érrendszerre gyakorolt kedvező hatását a benne lévő antocianinoknak (a növényekben lévő piros, lila és kék színt adó antioxidáns hatású pigmenteknek) tulajdonítják. Az áfonya fenti mennyiségű napi fogyasztása esetén az endotheliális működés már 2 hét múlva javul.

A táplálkozásnak a kardiovaszkuláris rendszer öregedésére gyakorolt hatását régóta kutatják. Korábbi vizsgálatok igazolták, hogy a biológiailag aktív polifenolok védelmet nyújtanak a neurodegeneratív- és kardiovaszkuláris betegségek, valamint a rák ellen. Az áfonyában számos polifenol van, melyek közül legfontosabbak az antocianinok. Bizonyított, hogy az áfonyafélék kedvezően hatnak a kognitív funkciókra, újabban pedig kimutatták a vitaminokban, antioxidánsokban, rostokban gazdag gyümölcs kedvező kardiovaszkuláris hatását is. A Nurses Health Study legújabb megfigyelése szerint az áfonya- és eperfélék nagy mennyiségű fogyasztása csökkenti a szívinfarktusok számát is, bár az antocianin-bevitel és a kedvező kardiovaszkuláris hatás közötti ok-okozati összefüggés még nem bizonyított.

A teljes tartalom megtekintéséhez kattintson a OTSZonline oldalára.

Forrás: Orvostovábbképző Szemle Online

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com