Laparoszkópia, a minimál invazív műtét – Válaszol Dr. Varga Tamás szülész-nőgyógyász

0

Az utóbbi évtizedekben a nőgyógyászati gyógyszeres kezelések sokat fejlődtek, ám még mindig nagyon magas azoknak a betegségeknek a száma is, melyeket csak sebészeti úton lehet megoldani. A laparoszkópia az egyik legkisebb megterhelést jelentő és a legrövidebb lábadozási idővel járó sebészeti eszköz, mely a has felnyitása nélkül teszi lehetővé a hasüreg valamint a medenceüreg diagnózisát, szükség esetén operációját. A Pannondoktor a laparoszkópos műtétekről Dr. Varga Tamás szülész-nőgyógyászt, a Praxis Dr. Zénó munkatársát kérdezte.

Mikor javasolt a laparoszkópia?

A laparoszkópos beavatkozások nagymértékben javították a betegellátást. Ennek az az oka, hogy nem csak különböző betegségek kezelésére alkalmas, hanem számtalan páciensnél, az egyébként más módszerekkel ( UH, CT, MR ) nem tisztázható panaszok, hasban elhelyezkedő képletek eredetének, természetének megállapítására is használható. Ilyen diagnosztikus műtéteknél pedig amennyiben operatív ténykedés is szükséges az rögtön elvégezhető. Természetesen ehhez a beteggel előre egyeztetnünk kell, hogy milyen beavatkozás elvégzését engedélyezi számunkra.

Amennyiben pontos diagnózis áll rendelkezésünkre csaknem minden beavatkozás elvégezhető endoszkópos úton. Ennek adott esetben a hasban észlelt képletek mérete (mioma, ciszta) illetve a páciens teherbíróképessége szab határt.

Mely betegségek gyógyítására van esély laparoszkópiával?

A jóindulatú elváltozások között leggyakrabban a cysták eltávolítása, fájdalmakat okozó kismedencei összenövések oldása, myomagöbök illetve méheltávolítás méheltávolítást végzünk. Ezek mellet kiterjedt kismedencei endometriózisok műtéteit is végezzük ezen módon, szükség esetén sebész bevonásával a kóros bélszakasz kimetszésével együtt.

Végzünk emellett onkológia pácienseknél, súlyosságtól függően, kiterjesztett méh és nyirokcsomó eltávolításokat is.

Elmondaná az olvasóknak, hogy milyen előnye van a laparoszkópiának?

Ezen beavatkozások legnagyobb előnye a nagy hasmetszés hiánya. Ezzel a műtéteket követő fájdalmak lényegesen csökkennek, a páciens hamarabb mobilis, kevesebb trombózisos, embóliás szövődmény alakul ki. Emiatt gyorsabb a gyógyulás, hamarabb visszatérhet a mindennapi tevékenységeihez.
Orvosi szempontból a legnagyobb előny, hogy jó megvílágítás mellett igen közelről, nagyított képen vizsgálhatók a különböző elváltozások.

Akár váratlan, akár tervezett egy laparoszkópos műtét, a betegeknek mire kell felkészülniük? Hogyan zajlik a beavatkozás és mi történik utána?

A beavatkozás altatásban történik. Általában köldökön át hatolunk a hasüregbe, az itt bevezetett optikai eszközzel tekintjük át a hasat. Az észlelt elváltozások elhelyezkedésétől és a szükséges beavatkozásoktól függően két – három egyéb behatoláson át végezzük el a műtétet. Tehát ideális esetben 2-3 hasfali sebre + varrat kell számítani a műtét után, néha a váladékok eltávolítása céljából csövet hagyunk vissza. Természetesen minden műtét legfontosabb része a szövettani vizsgálat, minden további ténykedést ennek eredménye dönt el.

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com