Jön a kullancsszezon!

0

Az enyhe idő miatt korábban kell számítani a kullancsveszélyre, az apró paraziták súlyos betegségek okozói lehetnek, ezért az állat általuk terjesztett fertőző betegségek elleni védőoltásokat is előbb kell beadatni. 

Az enyhe tél miatt a kullancsok átteleltek, előbb lesznek aktívabbak és korábban szaporodnak, ezért az általuk terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás (kullancs-encephalitis) elleni védőoltást is előbb kell beadatni. A teljes védettséghez egy-három hónap különbséggel két oltásra van szükség, így tavaszra, nyár elejére fejti ki az oltás a védő hatását, egy év múlva ismétlőoltást kell kérni.

Az oltás nem a csípés és a rovar bőrbe jutása ellen véd, hanem az általa terjesztett vírusos agyhártyagyulladás kialakulása ellen, amely súlyos, nem ritkán maradványtünetekkel gyógyuló betegség. Tévhit, hogy csak erdőben, kirándulás közben juthat a bőrbe kullancs, az élősködők a házak kertjében, hobbikertekben, városi zöld területen is jelen vannak.

Az adatok szerint olyan helyeken, országokban is megjelentek már a kullancsok, ahol eddig ritkán lehetett találkozni velük, így például a Baltikumban vagy Skandinávia bizonyos részein. Magyarország a kullancsok által közepesen fertőzött országok közé tartozik, de magasabb kockázatúnak számít az ország délnyugati része és az északi határ középső szakasza.

 

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com