Fejfájás, migrén – A magas vérnyomás is okozhatja!

0

Nem szükségszerűen kíséri fejfájás a hipertóniát. Ha fellép a fejfájás, az már általában olyan magas vérnyomásértékekre utal, amik orvoshoz fordulást tesznek szükségessé – írja a PharmaOnline

A magas vérnyomás nehezen ismerhető fel, hacsak nem megméri valaki a vérnyomását. A legtöbb ember nem tapasztal jelző értékű tüneteket, hiába emelkedett a vérnyomása; kivéve, ha kiugróan magas vérnyomásról van szó.

Máig sem tisztázott például egyértelműen az, hogy a magas vérnyomás válthat-e ki fejfájást vagy sem.

Egy az Iranian Journal of Neurology folyóiratban megjelent közlemény alapján a magas vérnyomás tipikusan kétoldali fejfájással társulhat. A magas vérnyomással együtt járó fejfájást pulzálóként írják le, és arról számolnak be, hogy a fejfájás fizikai aktivitás hatására gyakran erősödik, romlik.

Magyarázatul a magas vérnyomás következtében sérülő vér-agy-gát funkciót, valamint a magas vérnyomás miatt az erekből „kipréselődő” folyadék által az agyban képzett ödémát említik.

Az ödéma különféle egyéb tünetekkel is járhat: a fejfájás mellett hányinger, konfúzió, fokozott görcskészség, zavart látás, gyengeségérzet is felléphet.

A vérnyomáscsökkentő gyógyszer adása általában egy órán belül enyhíti ezeket a tüneteket.

Forrás: pharmaonline.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com