Tizennyolc éves a gyermekszívközpont

0

Tizennyolc éve nyílt meg a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) Gyermekszív Központja a gyermekkardiológiában és gyermekszív-sebészetben a legmagasabb szintű ellátást nyújtva az országban.

Magyarországon évente 850-900 gyerek veleszületett szívhibával jön világra, a betegek több mint 80 százaléka szívműtétet vagy szívkatéter-beavatkozást igényel.

A centrumban mára évi 250 szívkatéteres beavatkozást végeznek, és az elmúlt években bővült azon veleszületett szívbetegségek száma, ahol a műtét helyett katéterrel gyógyítanak.

Gyermekszív-transzplantációt 2007-ben végeztek először az intézetben, majd egy évvel később megkezdték a gyermekeknél alkalmazott műszívkezelést is. A központban idén végezték el a 40. gyermekszív-átültetést. A központ 2001-től felvállalta a magas tüdőverőér-nyomásban szenvedő gyerekek ellátását is, és eddig több mint ötven gyermeket gyógyítotak speciális gyógyszeres kezeléssel és sebészi eljárással.

A centrumnak két gyermekintenzív osztálya működik 25 ággyal, és a központban megteremtették annak feltételeit is, hogy az édesanyák a nap 24 órájában gyermekük mellett lehessenek.

 

Megosztás

Írjon választ!