Meddőség, mint krónikus népbetegség – Interjú Dr. Varga Tamás szülész-nőgyógyásszal

0

Napjainkban a meddőséget népbetegségként említik. A múlthoz képest Magyarországon háromszorosára nőtt a meddőségi problémákkal orvoshoz fordulók aránya és ezzel arányosan a  nőtt a mesterséges megtermékenyítések száma. A meddőséggel és a terápia felállításával kapcsolatban a Pannondoktor Dr. Varga Tamás szülész-nőgyógyász klinikai főorvost, a Praxis Dr. Zénó Magánklinika munkatársát kérdezte.

Bejelentkezés a +36-20/244-2936 telefonszámon, vagy foglaljon időpontot online.

Online időpontfoglalás

Az általános ajánlás azon párok számára javasolja a komplex meddőségi kivizsgálást, akik a rendszeres házasélet mellett 12 hónapja sikertelenül próbálkoznak a teherbeeséssel. Ön mit tanácsol azoknak, akiknél fennáll a meddőség problémája?

Amennyiben nem ismert bármely előzetes vizsgálatok során diagnosztizált meddőségi ok, a 12 hónapot érdemes türelemmel kivárni. Nagyon sok tényező kedvező egybeesése szükséges a teherbe eséshez, de általában az egy év (13 ciklus) elégséges.

A meddőségi kivizsgálás során mire számíthatnak azok a párok, akiknél sikertelen a teherbeesés?

A kivizsgálás mindkét pár esetén szükséges, az eredmények alapján dönthető el milyen további beavatkozások kellenek.  A férfiaknál a sperma vizsgálata elengedhetetlen. Értékelésre kerül többek között a mennyiség, sejtszám, motilitás. Hölgyeknél hormonlabor vizsgálatok, ultrahangvizsgálatok, a petevezetékek átjárhatóságának ellenőrzése, egyéb szűrővizsgálatok végzendőek.

A hazai protokoll szerint milyen esetekben javasolt a lombikbébi kezelés „in vitro fertilizáció”?

Lombikbébi kezelést azoknál a nőbetegeknél végzünk, akiknél valamilyen ok, (pl.: lezárt petevezetők, fejlődési rendellenesség, nem mozgó spermiumok) fennállnak, illetve akiknél az egyéb előzetes kezelések, beavatkozások nem vezettek terhességhez.

Legideálisabb esetben mennyi időre van szükség egy terápiás terv felállításához?

A kezelési terv az előzőekben felsorolt vizsgálatok eredményének ismeretében felállítható (ennek ideje 1 ciklus, kedvező esetben 28 nap). Ezek a peteérés stimulációtól kezdve a sperma dúsításon át egészen a külső megtermékenyítésig egymásra épülnek, szükség esetén követik egymást. Természetesen ezen beavatkozások ismételhetők.

Dr Varga Tamás szülész-nőgyógyász, klinikai főorvos 1962-ben szültetett. A Pécsi Orvostudományi Egyetemen 1986-ban szerezett diplomát cum laude minősítéssel. A végzést követően a Baranya Megyei Kórház Szülészet-nőgyógyászati osztályán kezdett dolgozni, 1990-ben szakvizsgát tett. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szülészeti-nőgyógyászati Klinikáján, klinikai főorvos beosztásban tevékenykedik. A járóbeteg-ellátás és a hagyományos nőgyógyászati hasi és hüvelyi műtétek mellett kiemelten foglakozik az endoszkópos beavatkozásokkal. Ezeknek részét képezik a méhmegtartó myomaműtétek, méheltávolítások, petefészek, petevezető műtéti, mélyen infiltrálóendometriosis, méh és hüvelysüllyedés operatív kezelései is. Rendszeresen végez méhtükrözést, méhüregi polypok, myomák eltávolítását, sövények átvágását.

További információ: Dr. Varga Tamás szülész-nőgyógyászról.

 

 

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com