Magyar fejlesztésű okos minilabor rövidítheti le a betegek kivizsgálását

0

Már kétszázat legyártottak abból a magyar fejlesztésű okos minilaborból, amelynek segítségével egy háziorvos, mentőorvos vagy sürgősségi orvos is képes helyben olyan vérvizsgálatokat végezni, amelyekhez korábban komplett laboratóriumi analízisre volt szükség – mondta Zettwitz Sándor, a fejlesztést végző cég ügyvezető-tulajdonosa. 

Hozzátette: ezáltal mind a beteg, mind a kezelőorvos rengeteg időt és energiát megspórol az állapotfelmérés, vagy a diagnózis felállítása során, ami adott esetben életeket is menthet.

Elmondta: SmartTester nevű hi-tech orvostechnológiai eszköz egyelőre a diabétesz, a szív- és érrendszeri rendellenességek, illetve a test gyulladásos állapota kapcsán képes vizsgálatokat végezni.

A tervek között szerepel a diagnosztikai spektrum további betegségekre – a prosztata rosszindulatú elváltozására, a szívgyengeség meghatározására – való kiterjesztése – fűzte hozzá. Kiemelte: a technológia a fejlesztés későbbi szakaszában akár 15-20 betegség kivizsgálására is alkalmas lehet.

Forrás: MTI

Megosztás

Írjon választ!