Növeli a szívroham és a stroke kockázatát a kalciumtartalmú étrendkiegészítők szedése

0

Az időskori csontritkulás kezelésére sokféle kalciumtartalmú gyógyszert, étrendkiegészítőt hoztak forgalomba, de a legújabb adatok arra utalnak, hogy ezeknek az adása a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növelése szempontjából nagyobb veszélyt jelent, mint amennyit az oszteoporózis mérséklésében segít – derül ki Új-zélandi kutatók tanulmányából. 

A tudomány bizonyította, hogy a csont ugyanolyan élő szövet, mint testünk minden porcikája: folyamatos felépülés és lebomlás eredménye. Gyermekkorban robbanásszerű növekedés után a harmincas életév táján egyensúly alakul ki a csontképzés és a bomlás között, aztán sokféle tényező játszik szerepet abban, mi történik idős korunkra.

A csontok erősségét döntően a bennük lévő kalcium adja és az utóbbi idő tanulmányai igazolták, hogy a csontok lebomlását jelző biokémiai változások kalcium adása esetén 15-20 százalékkal lassulnak. A kalcium hatására a csont ritkulása csökken, de nem áll meg. A csonttörés kockázata csaknem hétezer idős ember vizsgálatának tanúsága szerint 10 százalékkal lett kisebb.

A csontok fejlődéséhez D-vitaminra ugyancsak szükség van, de a kalcium és a vitamin együttes szedése is csak 13 százalékkal mérsékelte a csonttörés gyakoriságát. Mark Bolland és munkatársainak az Angol Orvosi Hetilapban közölt eredményei 2008-ban viszont azt is jelezték, hogy a csontokra gyakorolt, mérsékelten kedvező hatással szemben a szívinfarktus kockázata 49 százalékkal, az agyi katasztrófa veszélye pedig 37 százalékkal nőtt.

A saját kutatást kiterjesztve Bolland professzor és munkacsoportja összegyűjtötte az elérhető orvosi szakirodalomból mindazon tanulmányokat, amelyekben megfelelő vizsgálati feltételek szerint, véletlenszerű beválasztás alapján vizsgálták kalcium és D-vitamin együttes alkalmazásának hatását. A kalciumot ezekben a megfigyelésekben mindig az étkezés módosítása vagy táplálékkiegészítők adása útján adták a résztvevőknek.

A kutatók 11 tanulmány adatait összesítették. Egyértelműen azt találták, hogy a kalcium mesterséges adagolása idősebb embereknek átlag 30 százalékkal növeli a szívroham, a szélütés kockázatát. A kalciumot tartalmazó szerek adásának veszélye többszöröse annak a mérsékelt előnynek, ami ezek szedésétől remélhető.

Az alapvető probléma, hogy az étrendkiegészítőknek nem kell átesniük olyan aprólékos, elhúzódó ellenőrzéseken, mint a gyógyszereknek kell. Ugyanakkor az étrendkiegészítők is hatással vannak egy sor élettani folyamatra és ez már többféle gyógyszert szedő beteg esetében veszélyt jelenthet. A szív és érrendszeri betegségben szenvedő betegeknek feltétlenül ajánljuk, hogy orvosukat minden étrendkiegészítő készítmény szedéséről tájékoztassák.

Forrás: MTI/MNSZA

 

Megosztás

Írjon választ!