Hirtelen szívhalál – Merkely Béla professzor szerint igenis megelőzhető

1

Legutóbb egy tizenegyszer újjáélesztett, végül sikerrel meggyógyított tizenhét éves dabasi labdarúgó esetével hallatott magáról Dr. Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem rektora, a városmajori szívklinika igazgatója, aki nagy tapasztalatú szívgyógyászként az életmentő műveletekből is folyamatosan kiveszi a részét, miközben szakértő csapatával szervezetten éppen egy évtizede dolgozik azért, hogy kivédhető legyen a hirtelen szívhalál a sportolóknál. A nemzetközi hírű szakember – aki a fiatalkori szűrések fontosságáról is beszélt a Nemzet Sportnak – meggyőződéssel vallja: a sportpályán, verseny, mérkőzés közben bekövetkező váratlan tragédia igenis megelőzhető.

A tragikus esetek egy része máig beszédtéma: egy ország siratta és őrizte meg kollektív emlékezetében a kenus Kolonics Györgyöt, a hokis ifj. Ocskay Gábortvagy éppen a futballista Fehér Miklóst, akiknek halála megrázta, s máig hatóan felkavarta a közvéleményt. Ám számos eset történt azelőtt és azóta is, amely a hétköznapokból szedte és szedi  kevésbé ismert áldozatait, köztük tizenéves sportolókat…

„2008-ban vágtunk bele a Semmelweis Híd Projektbe, abba a munkába, amelyet annak idején alapvetően az olimpiai bajnok Kolonics Gyuri drámai halála ösztönzött – emlékezett vissza a professzor, felidézve, hogyan indult a hirtelen szívhalál megelőzésének céljával a szívbetegek biobankjának létrehozása, a nélkülözhetetlen adatok tömegének begyűjtése kétszáz olimpikon és élsportoló teljes körű kardiológiai vizsgálatával. – Az már egy komplex kutatás volt, a sportolók szisztematikus szűrése. Volt EKG, szív-ultrahang, szív-MR, továbbá, ha szükségesnek ítéltük, akár huszonnégy órás vérnyomásmérés is, majd kiegészítettük a protokollt spiroergometriával, terhelés-élettani vizsgálatokkal is. Egyre nagyobb lett a gyűjteményünk, közben kezdett fény derülni sportolói kóros esetekre. Egy évtized elteltével lassan több mint kétezer komplex felmérés dokumentumai állnak rendelkezésünkre.”

A Merkely professzorral folytatott beszélgetés teljes tartalmáért kattintson a Nemzeti Sport oldalára.

Forrás: nemzetisport.hu

1 hozzászólás

  1. Sápi Géza on

    Szívbillentyü meszesedést állapitott meg a szív UH vizsgálat,50 % körüli az elzárodás. Cukorbeteg vagyok, 2-es tip és 67 éves, 103 kg a sulyom. Egyelöre nincs panaszom a szívemre,sokat gyalog járok és kerékpározom.Most ,télen nem. Napi 3 szelet Graham kenyeret eszem,sovány husokat és savanyu káposztát,zöldségeket is. A cukromat mérve, 7-7-9 körüli értékek vannak. Alkoholt néha ,ebéd elött 3 cl pálinkát ,néha citromos ört. Nem dohányzom, de 50 elötte évig azért cigiztem. Vállakozóként fizikai munkát is végeztem, inkább hajrá szerüen,nem állandóan. Tartok a szívmütéttöl, a fém billentyü beültetetéstöl,egyáltalán . Eddig szívpanaszom se volt,korházban se voltam. Jó 5-6 éve már kimélö életmoddal , a Kisunokáimat látogatjuk a nejemmel, aki ápolonö a háziorvos mellett. Gyogyszert csak a cukorra Glurenormot 2 x fél , és 1 x Lavestra és 1 x ASA tablettát,már 4 éve.
    Kérdésem az, hogy a szívmütéttel kapcsolatban mi az Ön/Önök véleménye.
    Tisztelettel : Sápi Géza

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com