Életminőség és endometriois – Válaszol Dr. Farkas Bálint szülész-nőgyógyász

0

Az endometriosis több mint 170 millió nőt érint világszerte, az egyik leggyakoribb, kezelést igénylő nőgyógyászati kórkép. A betegségről Dr. Farkas Bálint szülész-nőgyógyászt, a Praxis Dr. Zénó munkatársát kérdeztük. 

Milyen arányban diagnosztizálnak endometriosist a kismedencei fájdalomban szenvedő nők körében?

Az endometriosis a méhnyálkahártya rendellenes helyen való megjelenését jelenti, tehát nem a méh üregén belül, hanem a méhizomzatba törve (adenomyosis, vagy endometriosis interna), vagy a méh üregén kívül (endometriosis externa- ez lehet  petefészek, petevezető, hashártya, közeli szervek fala, pl hólyag, bél). A tünetek tipikusak, kismedencei fájdalom, fájdalmas menstruáció, fájdalmas házasélet, rendellenes vérzés, meddőség, mégis csak 1%-ban kerül diagnosztizálásra, holott a valódi incidencia 10 % körül van.

A betegség milyen hatással van az életminőségre? 

Jóindulatú betegségről van szó, igaz az irodalomban találunk olyan eseteket, amelyeknél rosszindulatú daganat alakult ki endometriosis talaján, és az életminőségre rendkívül negatív hatást gyakorolt. A betegek javarésze a fenti tünetek közül legalább egyben szenved, ritka a súlyos endometriosisos beteg, aki tünetmentes.

Az endometriosis sebészileg és gyógyszeresen is kezelhető?

A betegség kezelésében fontos meghatározó tényező, hogy a beteg szeretne-e a jövőben még gyermeket. A gyógyszeres kezelés célja a rendszeres ciklus felfüggesztése, hiszen a betegség minden ciklussal romlik, illetve a tünetek enyhítése, megszüntetése. A sebészi kezelés alapelvei a daganatsebészet elveit követik, vagyis radikalistásra, teljes eltávolítására kell törekedni, hiszen a kiújulás rendkívül gyakori. Itt tehát fontos, hogy mielőtt egy műtétre készülünk, tudjuk, meddig mehetünk el az esetleges fertilitás megőrzése mellett. Ezt a műtét előtt a beteggel is tisztázni kell, hiszen ennek egy közös döntésnek kell lennie.

A sikeres sebészi beavatkozás után a beteg életminősége jelentősen megváltozik, a sikeres műtét hatása tényleg látványos.

 

 

 

 

 

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com