A munkaerőhiány és a patikák működtetése a legnagyobb kihívás a gyógyszerészeknek

0

A gyógyszerészek számára a munkaerőhiány, a gyógyszertárak fenntartható működtetése, a fiatal szakemberek patikai tulajdonhoz jutása és a degresszív árrés a legfontosabb kihívás – állapította meg a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) megbízásából készült országos, reprezentatív felmérés.

A gyógyszerészek fele szerint már most is érzékelhető, de a jövőben egyre inkább probléma lesz a munkaerőhiány. Ez a patikák 52 százalékában már okozott problémát; elsősorban vidéki gyógyszertárakban, főleg kisfalvas területeken és kistelepüléseken. A gyógyszertárak több mint harmada tapasztalt nehézségeket a munkaerő-keresés során, vagy egyáltalán nem tudott felvenni munkatársat.

A Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Intézet által augusztustól októberig végzett felmérés szerint a patikák ötöde foglalkoztatott helyettes gyógyszerészt; a hálózatos gyógyszertárak a legnagyobb arányban (35 százalék), a magángyógyszertárak a legtöbb átlagórában (14,9). A helyettesítő gyógyszerészek nagy része fiatal szakember, aki akár 2-4 helyen is vállal helyettesítést. Kiemelték ugyanakkor, hogy hosszú távon ez nem fenntartható megoldás; jelenleg úgy tudják a gyógyszertárak a fiatal gyógyszerészeket ott tartani, hogy helyettesítőként magasabb bért fizetnek nekik.

A kutatás szerint az államilag szabályozott árrés jelenlegi formáját a válaszadók kevesebb mint 10 százaléka tartja elfogadhatónak. A gyógyszerészek 60 százaléka szerint alacsony az árrés és emelésre van szükség; 16 százalékuk a degresszív (maximalizált) árrésrendszerben látja a problémát.

Az árréstömeg elmúlt öt évben történt változását a gyógyszerészek felemás módon ítélik meg. Az összes árréstömeget tekintve kétharmaduk növekedést tapasztalt, de kizárólag a támogatott készítményeket tekintve csak egyharmaduk lát emelkedést. A gyógyszerészek szerint az egyéb – például az egészségmegőrzéshez használt vagy higiéniai – termékek forgalmazása egyre inkább hozzá fog járulni a gyógyszertárak fenntartható működtetéséhez.

A megkérdezettek kétharmada egyetért azzal, hogy a “profilrendeletnek” csak azt kellene szabályoznia, mely termékeket forgalmazzák kizárólag gyógyszertárban, míg minden másról a gyógyszertár szabadon dönthetne.
Kitértek arra is: a beosztott gyógyszerészek – akik között többségben vannak a fiatalok – több mint fele úgy látja, nehézségekbe ütközik a patikai tulajdonszerzés, csak 17 százalékuk mondja azt, hogy ez nem probléma.

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége egyetért azzal: a legjobb megoldás az lenne, ha a szabályozás kizárólag a patikákban forgalmazható termékeket jelölné meg, az egyéb termékkör meghatározása a gyógyszerész szakmai döntése lenne.

Hozzátették, a felmérés szerint a generációváltás komoly probléma, amely 5-10 éven belül jelentkezni fog, ennek megoldása széleskörű összefogást igényel. Már a gyógyszerészképzés során nagyobb hangsúlyt kellene helyezni arra, hogy felkészítsék a gyógyszerészeket patika vezetésére, gazdasági ismereteket adjanak nekik, és állami szerepvállalásra is szükség van ahhoz, hogy a fiatal gyógyszerészek át tudják majd idővel venni az úgynevezett személyi jogos patikus helyét.

Az árrést tekintve pedig módosítani kellene a felső sávon, ami a legutóbb 2012-ben történt meg; megfelelő állami támogatással a fogyasztó nem érzékelné a változást, de a gyógyszertárak számára ennek jelentős pozitív hatása lenne – áll a közleményben.

Forrás: MTI

Megosztás

Írjon választ!