Alzheimer Séta – Pécs, szeptember 22.

0

A „demenciabarát társadalom” létrehozására irányuló törekvések között világszerte fontos szerep jut az Alzheimer Cafék működésének, ahol a demenciával élő embertársaink, hozzátartozóik, gondozóik, a szakmailag érdekeltek, és a téma iránt érdeklődők találkozhatnak. A program egy önkéntes, jótékony célú kezdeményezés, ami a személyes segítési lehetőségeken túl komoly társadalmi felvilágosító szereppel is rendelkezik. A baranyai megyeszékhelyen 2015 áprilisában indult el az Alzheimer Café Pécs program, dr. Heim Szilvia családorvos kezdeményezésére. A találkozók ismertsége és látogatottsága egyre szélesebb körű.

Ősztől a 4. évaddal folytatódnak az összejövetelek, minden hónap harmadik csütörtökjén 17 órakor Pécsett, a Zsolnay Negyed Herkules Műhelyében. A következő találkozóra szeptember 20-án, 17 órakor kerül sor. A szervezők minden érintettet és érdeklődőt várnak egy csésze kávéval. A program ingyenes.

Az évadnyitó találkozón Juhász Ágnes demencia szakápolási specialista, a „Memóriaőrző” és a „Demencia szakápolás” című könyvek szerzője lesz a meghívott vendég, aki Angliából érkezik. A mostani rendezvényünk fő témája: „Akut helyzetek, sérülések ellátása, elsősegélynyújtás demenciával élőknél.” A találkozón bemutatják a „Demencia szakápolás. Érezni. Érteni. Tudni!” című könyvet is.

Az Alzheimer Café Pécs egy országos kezdeményezéshez csatlakozva Alzheimer Sétát szervez szeptember 22-én. Az Alzheimer Cafék Országos Szervezetének felhívására az Alzheimer Világnap (szeptember 21.) tiszteletére az országban számos helyen szerveznek Alzheimer Sétát, melynek célja a társadalmi figyelemfelkeltés a demencia globális problémájára, valamint a szolidaritás kifejezése a demenciával élők, családtagjaik és gondozóik iránt.

A séta 15 órakor indul a Széchenyi tér – Zsolnay kút – Dzsámi – Janus Pannonius utca – Sétatér útvonalon. A séta szervezőinek partnerei a pécsi Senior Örömtánc csoportok. A program a Tanulóváros Fesztivál projekt támogatásával valósul meg.

Az Alzheimer kór és az időskori demenciák az idősödő társadalmakban egyre nagyobb egészségügyi, szociális és társadalmi kihívást jelentenek. Az érintettek száma egyre növekszik, a WHO az Alzheimer kórt népbetegségnek nyilvánította. Az USA-ban a 6. vezető halálok, háromból egy idős embert érint a kór, vagy más demencia. Magyarországon pontos adat nem ismert, becsült számuk 200-500 ezer közé tehető. Az érintett családtagokat, az ápolókat és a gondozókat is figyelembe véve közel egymillió embert érint a probléma.

Az Alzheimer Világnapot 1994-ben indította útjára a Nemzetközi Alzheimer Társaság (ADI) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) támogatásával, és napjainkban több mint 80 ország vesz részt benne. Magyarország 2011-ben csatlakozott a kezdeményezéshez.

A pécsi Alzheimer Café alapítója és szervezője Dr. Heim Szilvia családorvos, a PTE ÁOK Alapellátási Intézetének oktatója. A program szakmai koordinátora Dr. Kovács Attila pszichiáter főorvos, a téma szakértője, aki több mint egy évtizede foglalkozik a demenciával élő betegekkel. A program szakmai tanácsadója Dr. Kovács Dezső időskutató, az MTA tudományos főmunkatársa.

További információ:

e-mail: alzheimercafepecs@gmail.com

facebook: www.facebook.com/alzheimercafepecs

Forrás: Pécsi Tudományegyetem

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com