Szívroham nőknél – Nagyobb esély a túlélésre, ha az orvos is nő

0

A szívrohammal kórházba kerülő nőknek nagyobb esélye van a túlélésre, ha kezelőorvosuk nő – derül ki egy amerikai tanulmányból. A Harvard Egyetem kutatói több mint 500 ezer olyan női beteg adatait nézték át, akiket szívinfarktus miatt vettek fel floridai kórházakba 1991 és 2010 között.

A tanulmány kimutatta, hogy hatása van a kezelés sikerére annak, hogy a pácienst azonos vagy ellenkező nemű orvos kezeli. Ha orvosnők kezeltek női betegeket, annak jelentős és pozitív hatása volt a túlélésre.

A szívinfarktussal a sürgősségi osztályra érkező és női kezelőorvoshoz kerülő női páciensek körében 5,4 százalékkal kisebb a halálozási arány az átlagnál.

Több nő hal meg

Korábbi vizsgálatok arra világítottak rá, hogy a nők nagyobb eséllyel halnak meg szívrohamban, mint a férfiak. Néhány szakértő szerint ennek az lehet az oka, hogy a nőknél a tünetek mások lehetnek, mint a férfiaknál, vagy hajlamosabbak késleltetni a kezelést, sokkal inkább, mint a férfiak.

A Harvard Egyetem tanulmánya most új magyarázattal szolgál a szívrohamok halálozási arányában jelentkező nemi egyenlőtlenségekre. A legtöbb orvos férfi, a férfi orvosoknak pedig úgy tűnik, gondot okozhat a női betegek kezelése. A kutatók szerint minél több nőt kezelt egy orvos karrierje során, annál kisebb az esélye, hogy meghalnak a női betegei.

Több női orvos kellene

Ugyanakkor ez a 22-es csapdája, mivel az összefüggés azt feltételezi, hogy bizonyos számú nőnek meg kell halnia ahhoz, hogy az orvos tanulhasson a hibáiból. A halálos esetek számának csökkenése „a korábbi női betegek számlájára következik be” – áll a tanulmányban.

Mivel az orvosok többsége férfi, nem lehetséges a női páciensekhez minden esetben női orvos társítása. A megoldás egyszerű a kutatók szerint: több női orvosra van szükség a sürgősségi osztályokon. Tekintve a férfi orvosok munkahelyi tanulásának költségét, hatékonyabb lehet a női orvosok jelenlétének növelése – állapítják meg a szerzők.

Megosztás

Írjon választ!