Hat lépés szívünk egészségéért

0

Dohányzás, magas vérnyomás, magas vérzsír (koleszterin) szint, mozgásszegény élet, elhízás, cukorbetegség, mind olyan kockázati tényezők, melyek növelik a szív-koszorúérbetegség (angina, szívinfarktus) kialakulásának esélyét. A kockázati tényezők csökkentése érdekében a Magyar Nemzeti Szívalapítvány azt javasolja Önnek, hogy…

Ne dohányozzon!

A dohányzás az egészséget veszélyeztető tényezők közül a legegyszerűbben elkerülhető. Fontos kiemelni, hogy a passzív dohányzás, azaz a mások által kibocsátott füst belélegzése is növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Amennyiben Ön vagy családtagja dohányzik, segítséget kérhet a leszokáshoz (Telefon: 06-40-200-493). A dohányzás elhagyását követően már egy év elteltével a szív-érrendszeri betegségek kockázata felére csökken!

Rendszeresen ellenőrizze vérnyomását!

Magasvérnyomásnak a folyamatosan fennálló 140/90 Hgmm feletti vérnyomásértékeket nevezzük, mely a szívet keményebb munkára készteti, illetve az érrendszer súlyos károsodását idézi elő. Orvosával rendszeresen ellenőrizzék a vérnyomását, mert a jól beállított vérnyomás megelőzi a szövődmények kialakulását. Emellett ügyeljen étrendjére is: kerülje a magas só- és zsírtartalmú ételeket, fogyasszon több gyümölcsöt és zöldséget.

Győződjön meg arról, hogy tápláléka alacsony zsírtartalmú és koleszterinben szegény!

Minden esetben győződjön meg arról, hogy tápláléka alacsony zsírtartalmú. Az elfogyasztott teljes kalória mennyiségből 10 százalék alatt maradjon telített zsírsavak bevitele. Az állati zsiradékok eredményeznek leginkább magas koleszterinszintet. A megemelkedett koleszterin előbb-utóbb lerakódik az erek falában és érszűkületet okoz. Ne felejtse el koleszterinszintjét ellenőriztetni legalább ötévente! Rendszeres mozgással, diétával csökkenthető a szervezet vérzsír-szintje.

Mozogjon többet, legyen aktív fizikailag!

Napi 30-60 perc mozgás már elegendő ahhoz, hogy a mozgásszegénységet mint kockázati tényezőt kiiktassuk az életünkből. Ez lehet séta, futás, kerékpározás, úszás, teniszezés, futball stb. Ha komoly súlytöbblete van, vagy elmúlt 50 éves, akkor az aktivitás fokozása előtt ellenőriztesse magát kezelőorvosával. Nem szükséges atlétaként élnie életét, az olyan egyszerű mozgásformák, mint a séta, a kertészkedés, a házimunka, vagy a tánc is segítenek.

Tartsa meg ideális testsúlyát!

A felesleges kilók megsokszorozzák a szívbetegség és az agyvérzés kockázatát. Túlsúlyosaknál nagyobb a magasvérnyomás- és cukorbetegség kialakulásának veszélye. Figyeljen rá, hogy mennyi kalóriát fogyaszt, és ügyeljen a zsír- és koleszterinbevitelre is. Mérje meg derékbőségét és számítsa ki testtömegindexét! A derékbőséget közvetlenül a köldök feletti vonalban kell lemérni, férfiaknál 94 cm, nőknél 80 cm feletti érték veszélyeztettséget jelent. A testtömegindexet pedig a következőképpen tudja kiszámítani: testtömeg (kg)/magasság méterben mért négyzete (m2). Amennyiben a kapott érték 20-25 közé esik, az Ön testsúlya normális, ha ennél nagyobb, túlsúlyról beszélünk. Ne feledje, hogy az elhízás a második legfontosabb megelőzhető rizikófaktor a dohányzás után!

Rendszeresen látogassa kezelőorvosát!

Amennyiben Ön cukorbeteg vagy más egészségügyi problémája van, akkor pontosan kövesse orvosa tanácsait, előírásait, hogy csökkentse a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Forrás: MNSZA

Megosztás

Írjon választ!