Június 27. – A Cukorbetegek Világnapja

0

A Cukorbetegek Világnapját először 1991. június 27-én rendezték meg. A diabétesz, elsősorban a 2-es típusú cukorbaj, olyan idült cardiovasculáris kóros állapot, melyhez hyperglycaemia csatlakozik. Évtizedekkel ezelőtt a cukorbetegek életét a heveny szövődmények veszélyeztették, ma – elsősorban a 2-es típusú diabéteszesekét – az idült kis-és nagy érszövődmények. 

A legfrissebb kutatások adatai szerint világviszonylatban a cukorbetegség ma már nagyobb kockázati tényezőt, így tehát nagyobb veszélyeztetettséget is jelent az emberek életminőségére nézve, mint a dohányzás.

Magyarországon a lakosság 5-10%-a, 600-700 ezer ember érintett a diabétesz valamely formájában. E megbetegedések között nagyjából 90%-ban fordul elő a 2-es típusú cukorbetegség, amelynek kialakulásában igen nagy súllyal közrejátszanak az életmódbeli tényezők, kiemelten a nem megfelelő táplálkozás, valamint a testmozgás hiánya. A kormány ezért több intézkedést is bevezetett az elmúlt időszakban az egészséges életmód és táplálkozás, valamint a rendszeres testmozgás népszerűsítése érdekében.

A közétkeztetési rendelet értelmében pedig, amely 2015. január 1-jén lépett hatályba, csökkent az iskolai menzákon a só-, zsír- illetve cukorhasználat. A rendszeres testmozgás számos betegség megelőzésében is segíthet, ezért bevezettük a mindennapos testnevelés órát. Az egészségtelen termékek fogyasztásának visszaszorítása érdekében  2019-től az egészségügyi kockázatot jelentő ételek, italok (pl. cukros üdítők, chipsek, csokoládék, szeszes italok) esetében átlagosan 20 százalékkal nő a népegészségügyi termékadó mértéke.

 

Megosztás

Írjon választ!