Gyakorlati kérdések a terheléses EKG vizsgálatról – Válaszól Dr. Pongrácz-Kreska Zita kardiológus

0

A terheléses EKG nem jár fájdalommal és különösebb előkészítést sem igényel. Szükségességéről minden esetben kardiológus szakorvos dönt. Arról, hogy milyen elváltozásokra derülhet fény a vizsgálat során, Dr. Pongrácz-Kreska Zita kardiológus ad felvilágosítást.

Mire kap választ a kardiológus a terheléses EKG során?

Ezzel a módszerrel kizárható vagy éppen bizonyítható a szívizom vérellátásának átmeneti elégtelensége. Kutatjuk ilyenkor a tisztázatlan eredetű mellkasi fájdalmak okát, a szívritmuszavarokat, ellenőrizzük a magasvérnyomás-betegségben a gyógyszeres kezelés hatékonyságát, és nem utolsó sorban általános terhelhetőséget mérünk vele.

Hogy zajlik a vizsgálat?

A terheléses EKG során nem nyugalmi állapotban, hanem fizikai aktivitással tudjuk előhívni a szívműködésben bekövetkezett esetleges rendellenességeket. Mindezt elektromos meghajtású járószalagon vagy ergométeren, az úgynevezett elektromos fékezésű kerékpáron végezzük. A terhelést a futópad sebességének, dőlésszögének emelésével, a kerékpárnál pedig az ellenállás növelésével érjük el.

A beteg a vizsgálat közben folyamatos EKG-monitorozás alatt van, mert nem csak a vérnyomásra és a pulzusra, de a ritmuszavarokra is fókuszálunk.

Sokan tartanak attól, hogy nem fogják bírni a futást vagy a kerékpározást. Milyen erősségű és mekkora pulzusszámot kell elérnie ilyenkor a betegnek?

Többféle protokoll létezik, a cél az életkornak megfelelő maximális szívfrekvencia (220-életkor) elérése. A terhelés mértékét 3 percenként emeljük, fokozatosan terheljük a beteget. Mellkasi fájdalom, légszomj, szédülés, vagy bármilyen panasz előfordulásakor azonnal leállítjuk a vizsgálatot.

Mire célszerű figyelni a vizsgálatot megelőzően?

Aki terheléses EKG-ra van elrendelve, annak azt javaslom, hogy vizsgálat előtt elsősorban figyeljen a táplálkozására, kerülje a nehéz ételek fogyasztását. Hozzon magával kényelmes, sportos öltözéket.  Amennyiben rendszeres gyógyszerszedő, orvosi megbeszélés alapján kell beszednie a napi gyógyszereit.

A terheléses EKG vizsgálat eredményével a páciensnek a megfelelő kezelést tudjuk kiválasztani. A Praxis Dr. Zénó Bonyhád rendelőben minden tárgyi és személyi feltétel adott a terheléses EKG biztonságos és szakszerű elvégzéséhez.

 

 

 

Megosztás

Írjon választ!