A nyaralásra sokféle szempontból kell felkészülni – Oltasson időben ha egzotikus országba látogat!

0

Évente minden tizedik utazó megbetegszik valamilyen betegségben az utazása során, illetve minden tízezer utazóból egy meghal egy külföldi nyaralás alatti megbetegedés miatt.

Sajnos Magyarországon is előfordulnak olyan járványok, amelyekben a fertőző forrás valószínűsíthetően egy utazó lehetett. Gondoljunk csak a hepatitis A és B fertőzésekre, amelyeknek hátterében akár egy mediterrán nyaralás is állhat.

A leggyakoribb és legsűrűbben előforduló utazási betegségeket azért nevezünk utazási betegségeknek, mert Magyarországon nem vagy csak alkalmanként fordulnak elő, viszont az utazók más országokban találkozhatnak velük, így az ő esetükben fennáll a fertőződés veszélye.

Hogy csak a leggyakoribb és legsúlyosabb utazási betegségeket említsük példaként, a világon évente többmillió hepatitises, maláriás és hastífuszos megbetegedést regisztrálnak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kimutatásai alapján.

Utazás előtt érdemes utánanézni, hogy az adott ország milyen egészségügyi veszélyeket rejt és ennek tudatában dönteni a felkészülésről. A Nemzetközi Oltóközpont honlapján megtalálható, hogy a választott úti célon milyen védőoltásokra van szükség.

Tipikus utazási betegségek

Hepatitisz A

hepatitis A betegség olyan fertőző, vírus által terjesztett betegség, amely a világ számos országában előfordul. A hepatitis A vírus a szájon keresztül fertőzi meg az újabb betegeket, így terjedése rendkívül egyszerű.

A kórokozó mosatlan vagy szennyezett vízzel mosott zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel, part menti vizekben tenyésztett tengeri állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőtt tengeri ételekkel, vagy nem ivóvíz minőségű csapvízzel kerül a szervezetbe.

A fertőzés kialakulásához elég, ha egy fertőzött ember él a környezetünkben, és az valamilyen módon, akár a mosatlan kezével megérinti azokat a tárgyakat vagy élelmiszereket, amelyeket  a szánkba veszünk. Az alapvető higiénés rendszabályok betartásával ugyan csökkenthetjük a hepatitisz A vírussal történő megfertőződés esélyét, azonban biztos és hosszú távú védelmet védőoltással szerezhetünk.

Hepatitisz B

A hepatitis B fertőzés világszerte elterjedt, jelenleg a becslések szerint több mint 2 milliárd ember fertőződött meg a vírussal a Föld teljes lakosságából. Ezekből mintegy 360 millió beteg krónikus hepatitis B fertőzésben szenved, amely komoly rizikófaktor: a krónikus hepatitis B talaján ugyanis, májzsugor és májrák alakulhat ki. Évente körülbelül 500-700 ezer haláleset történik a hepatitis B vírusfertőzés következtében, holott ez a betegség védőoltással hatékonyan megelőzhető.

Malária

A malária a legelterjedtebb fertőző betegség a világon. Évente több mint 1 millió ember halálát okozza. Ázsia, Afrika, Közép- és Dél-Amerika, Óceánia és a Karib-térség bizonyos területein elterjedt (107 országban endémiás).

 

Maláriáról még többet olvashatsz itt!

 

Sárgaláz

Az egyik legfontosabb, több országba történő beutazáskor kötelezően előírt utazási védőoltás, a sárgaláz elleni oltás. A vakcinát a korábbi gyakorlattal ellentétben már nemcsak az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi Oltóközpontban kaphatják meg az utazók, hanem a területileg illetékes regionális intézetekben és az országos tisztifőorvos által, a nemzetközi utazásokkal kapcsolatos védőoltások végzésére feljogosított oltóhelyeken is.

A sárgaláz influenza-szerű tünetekkel, lázzal, súlyos vérzésekkel járó megbetegedés a trópusi, szubtrópusi területeken, Afrikában és Dél-Amerikában elterjedt, elsősorban mezőgazdasági, erdős területeken, ahol gyakoriak a szúnyogok és a fertőzött majmok.

A magyarok között kedvelt úti célpontok közül Brazíliát, Perut, Venezuelát kell kiemelni, illetve az afrikai régióból Kenyát, Tanzániát, ahová javasolt a sárgaláz elleni oltás. Az oltóhelyek szakemberei naprakész ismeretekkel rendelkeznek arra vonatkozóan, hogy melyik országban vagy milyen helyzetben kötelező az oltás, kinek nem ajánlott és milyen kizáró körülmények lehetnek.

A betegséget sokféle szúnyogfaj terjeszti. A sárgaláz-fertőzésnél enyhe esetben influenza-szerű tünetek jelentkeznek, súlyos esetekben magas láz, erős végtagfájdalom, fejfájás, hasi fájdalom, hányás, vérzés, vese- és májelégtelenség, sárgaság a legjellemzőbb tünetek. A sárgaláz az érintett trópusi területeken folyamatosan jelen van. Turistákra akkor jelent veszélyt, ha oltás nélkül utaznak járványos területekre.

Forrás: utazaselott.hu

Leave A Reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com